Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Republica Moldova va organiza referendum pentru aderarea la UE, odată cu alegerile prezidențiale

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a aprobat organizarea unui referendum privind aderarea țării la Uniunea Europeană. Referendumul va avea loc pe 20 octombrie, în aceeași zi cu alegerile prezidențiale, iar tema este completarea Constituției republicii cu un nou articol intitulat „Integrarea în Uniunea Europeană”.

Forul legislativ de la Chişinău a modificat în ianuarie Codul Electoral pentru ca referendumul privind aderarea R. Moldova la UE să poată avea loc concomitent cu alegerile prezidenţiale.

Republica Moldova: referendum pentru aderarea la UE, în aceeași zi cu alegerile prezidențiale

Instanța juridică supremă a Republicii Moldova a decis că inițiativa de revizuire a Constituției nu depășește limitele de revizuire a legii fundamentale și poate fi prezentată Parlamentului spre examinare. Avizul este definitiv, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial.

Rezultatele referendumului vor avea putere juridică supremă, fără o eventuală confirmare a Parlamentului.

Domnica Manole, președinta Curții Constituționale a Republicii Moldova: „Curtea a constatat că inițiativa de revizuire a Constituției nu afectează caracterul suveran, independent și unitar al statului Republica Moldova, nici statutul de neutralitate permanentă, suprimarea drepturilor și a libertăților fundamentale ale cetățenilor sau a garanțiilor acestora, prin modificările propuse”.

Cetățenii Republicii Moldova ar urma să răspundă la întrebarea: „Sunteți pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

Inițiatorii referendumului anunță că prin modificarea Constituției se dorește confirmarea identității europene și declararea integrării în Uniunea Europeană drept obiectiv strategic al Republicii Moldova.

La sfârșitul anului trecut, președinta Maia Sandu a solicitat organizarea unei astfel de consultări populare. Parlamentul a modificat și Codul Electoral, astfel încât referendumul să poată avea loc în aceeași zi cu alegerile prezidențiale.

Pe 14 decembrie 2023, Consiliul European a aprobat inițierea negocierilor de aderare pentru Republica Moldova și Ucraina. Chișinăul a depus cererea de aderare la UE în martie 2022 și a primit statut de candidat în luna iunie a aceluiași an.

Dorin Recean, șeful Guvernului de la Chișinău, a declarat că Republica Moldova își propune să intre în Uniunea Europeană până în 2030. Consideră că este un „obiectiv realist”, însă unul pentru care „trebuie muncit foarte mult mai mult”. În plus, premierul Republicii Moldova a recunoscut că nu este mulțumit de rezultatele lupte împotriva corupției, inclusiv în domeniul justiției, iar, în opinia sa, procurorul european Laura Codruța Kövesi este „un simbol al luptei cu corupția”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE