Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Institutul pentru Studiul Războiului: Găgăuzia creează condiții pentru o posibilă agresiune rusă în Republica Moldova

Găgăuzia, o mică regiune autonomă din sudul Republicii Moldova, cu 100.000 de locuitori, face noi pași în crearea condițiilor pentru o potențială agresiune rusă. Este concluzia la care a ajuns Institutul pentru Studiul Războiului, care a analizat cele întâmplate în ultima vreme.

Găgăuzia este condusă de Evghenia Guțul, așa-zisa bașkană a regiunii.

Găgăuzia creează condiții pentru o posibilă agresiune rusă în Republica Modova

Printr-un document, Adunarea Generală a Găgăuziei a făcut un apel în Parlamentul Republicii Moldova ca limbii ruse să i se acorde un statut juridic special, de limbă de comunicare interetnică pe teritoriul Republicii Moldova, așa cum precizează agenția rusă Tass.

Într-un interviu pentru această publicație, Evghenia Guțul spune însă că factorii de decizie din Moldova se vor opune, pentru că Guvernul moldovean "este rusofob".

Documentul depus de conducerea Găgăuziei în Parlamentul moldovean face referire și la "limba de stat", în contextul în care a fost adoptată, în martie 2023, o lege prin care, în Constituție, în toate actele legislative și documentele oficile au fost înlocuite sintagmele "limba moldovenească" și "limba de stat" cu "limba română". Astfel, Găgăuzia ar urma să acuze Moldova de discriminare.

În aceste condiții, Institutul pentru Studiul Războiului atrage atenția că se creează condițiile pentru o justificare a unei eventuale agresiuni ruse în zonă, "pentru a proteja compatrioții Rusiei din străinătate".

Serghei Lavrov a avertizat Republica Moldova și Armenia

Totodată, această "mișcare" a Găgăuzei este asociată cu declarațiile recente ale ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, care a precizat că spus că Occidentul a determinat-o pe președinta moldoveană Maia Sandu "să atragă în mod deschis Republica Moldova în NATO, fie direct, fie prin unificarea cu România". Iar Lavrov a mai precizat că Occidentul a făcut același lucru și cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Așadar, paralela nu este una întâmplătoare, după cum precizează Institutul pentru Studiul Războiului. Totodată, Lavrov a vorbit despre o apropiere a Moldovei și a Armeniei de Occident. El a sfătuit ambele țări "să se mai gândească" și a spus că Occidentul "îi va forța pe cetățenii acestor țări să lupte într-un posibil viitor război împotriva Rusiei".

Nu cu mult timp în urmă, unii oficiali ruși au declarat că "Occidentul antrenează" regiunea Caucazului de Sud într-o "confruntare geopolitică" între Rusia și Occident.

Astfel, ISW susține că toate cele întâmplate duc la concluzia că Rusia face în continuare eforturi de a destabiliza societatea din Republica Moldova și vrea să împiedice aderarea țării la Uniunea Europeană.

În ultimul timp, bașkana Evghenia Guțul a făcut mai multe vizite în Rusia și s-a întâlnit cu Vladimir Putin. Pe 6 martie, ea s-a plâns că Guvernul de la Chișinău "îi limitează bugetul, îi restrânge atribuțiile și provoacă instabilitate" în Găgăuzia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE