Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Găgăuzia, avertisment după mesajul premierului Ciolacu: Vom declara independența în cazul unei posibile unificări a Republicii Moldova cu România

Evghenia Guţul, liderul pro-rus al regiunii autonome Găgăuzia din Republica Moldova, a emis vineri un avertisment către Chişinău, declarând că regiunea va proclama independenţa în cazul în care Republica Moldova va opta pentru unirea cu România, potrivit informaţiilor furnizate de EFE.

Într-un mesaj postat pe Telegram, Guţul a declarat că Găgăuzia nu va rămâne pasivă în faţa unei eventuale unificări cu România şi că va începe imediat procedurile pentru a se separa şi a deveni o republică independentă în acest caz.

Avertismentul, lansat după mesajul lui Marcel Ciolacu

Acest avertisment vine în urma unei declaraţii a prim-ministrului român Marcel Ciolacu, care a salutat Ziua Unirii Basarabiei cu România drept o sărbătoare a românilor de pe ambele maluri ale Prutului, subliniind dorinţa de a reveni la patria mamă după un secol de ocupaţie ţaristă.

Guţul a criticat poziţia premierului român, amintindu-i acestuia că Republica Moldova este o ţară diversă, locuită nu doar de români, ci şi de moldoveni, ruşi, găgăuzi, bulgari şi alte naţionalităţi.

În ciuda acestor diferenţe, Guţul a subliniat că Găgăuzia respectă România şi cultura română şi este deschisă la dezvoltarea relaţiilor economice şi culturale cu această ţară, dar în acelaşi timp îşi aşteaptă respectul pentru statutul său autonom în cadrul Republicii Moldova.

Ea a mai adăugat că Găgăuzia joacă un rol important în menţinerea independenţei Moldovei şi că locuitorii săi sunt patrioţi devotaţi ţării lor.

Găgăuzii, o comunitate de origine turcică şi de credinţă ortodoxă care vorbeşte în principal limba rusă, se opun unei eventuale uniri cu România şi consideră că autonomia lor în cadrul Republicii Moldova este suficientă pentru a-şi păstra independenţa.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE