Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Financial Times: Moldova și Uniunea Europeană vor să semneze un acord de securitate

Moldova și Uniunea Europeană intenționează să semneze un acord de securitate săptămâna viitoare, prin care să sporească semnificativ cooperarea în domeniile apărării, amenințărilor cibernetice și interferențelor străine, anunță publicația Financial Times.

Potrivit propunerii UE, Moldova va spori schimburile de informații, va efectua exerciții militare comune și va fi inclusă în programul comun de achiziții de armament al blocului comunitar.

În plus, Moldova ar urma să fie inclusă și în inițiativele legate de industria europeană de apărare și de misiunile de apărare ale UE.

Chișinăul și-a consolidat legăturile cu Europa în contextul unor avertismente repetate cu privire la tentativele Kremlinului de a destabiliza statul.

În luna martie, Republica Moldova și Franța au semnat un acord bilateral de apărare, urmând îndeaproape avertizările emise de agenția de informații a Republicii Moldova cu privire la posibilele acțiuni de destabilizare orchestrate de Rusia în timpul alegerilor prezidențiale și a unui referendum referitor la aderarea la UE.

Conform unei propuneri a Uniunii Europene, care a fost consultată de FT, planul prevede o intensificare a schimbului de informații cu Moldova, organizarea de exerciții militare comune și integrarea sa în procesul de achiziție de armament al blocului comunitar.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE