Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tot mai puțini liceeni vor să dea examenul de Bacalaureat. Sorin Cîmpeanu: „Este îngrijorător acest trend descrescător”

Publicat de: Sabina Coman

Tot mai puțini liceeni vor să dea examenul de Bacalaureat. Peste 40 de mii de elevi de clasa a XII-a din generația curentă nu s-au înscris la examenul din sesiunea de vară. Adică peste un sfert din absolventii acestei generații, un record absolut. Specialiștii avertizează însă că diploma de bac este importantă și că lipsa acesteia nu le oferă tinerilor prea multe oportunități.

„Avem puțin peste 126 de mii de candidați înscriși anul acesta. Anul trecut am avut peste 133 de mii, în 2022 peste 155 de mii de candidați. Este îngrijorător acest trend descrescător din două motive. Sigur, motivele ce țin de demografie sunt cât se poate de clare, dar îngrijorarea pe care mi-am exprimat-o cu privire la efectele perioadei de criză sanitrară din pacate se confirmă”, a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației.

Fenomenul elevilor care nu se înscriu la BAC

Specialiștii susțin că fenomenul elevilor care nu se înscriu la bacalureat este mai amplu, având rădăcinile încă din gimnaziu.

„Cei mai mulți dintre tineri nu se mai înscriu la BAC pentru că nu sunt pregătiți că știu că nu-l vor, asta se întâmplă încă din gimnaziu când ei acumulează foarte multe lacune dar cumva reușesc să treacă, ajung la un liceu cu note mici. Terminp liceul, un liceu, dar nu sunt suficient de pregătiți. Nu învață, pur și simplu. Bacalaureatul, supranumit și „Examenul maturității”, este unul dintre cele mai importante teste ale sistemului de învățământ românesc. Specialiștii spun însă că acesta nu îndeplinește condițiile unui examen care să verifice competențele reale ale elevului, ci mai degrabă le testează capacitatea de memorare”, a explicat Elena Stambuli, psiholog școlar.

„Mie mi se pare că probele de la BAC nu testează suficient anumite elemente de înțelegere, orientare, capacitatea de a argumenta. Școala românească nu încurajează suficient autonomia intelectuală. A nu se confunda cu parerismul. Autonomia intelectuala mi se pare ca nu este susținută”, a precizat Teodor Paleologu, fost ministru al Culturii.

Bacalaureatul are nevoie de o schimbare

Autoritățile din educație susțin că Bacalaureatul are nevoie de o schimbare din temelie.

„Numărul este deocamdată unul estimativ și aș enumera patru categorii de elevi care de regula nu se înscriu la examenul de bacalaureat, este vorba despre cei care sunt corigenți sau cu situație neîncheiată, sunt cei care au părăsit liceul. Va trebui ca Bacalaureatul să devină nu neapărat mai accesibil ci să devină mai relevant”, a declarat Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației.

Potrivit Ministerului Educației, la începutul acestui an școlar, au fost înscriși 151.906 de elevi în clasele a XII-a. Dintre aceștia, 126.454 s-au înscris la evaluarea competențelor care se desfășoare între 6 și 16 iunie. Dintre cei 126.454, 111.329 sunt din generația curentă și 15.125 din seriile anterioare. Acest lucru înseamnă că 40.577 de elevi de liceu nu susțin bacalaureatul în această sesiune.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE