Topul celor trei țări care furnizează anul acesta forță de muncă străină pe teritoriul României este format din Nepal - 18.772 de persoane, Sri Lanka, la o diferență mare, cu 6.295 de lucrători, și India, cu 3.445 de persoane, potrivit comisarului-șef Daniel Titirigi, director al Direcției Migrație din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI).
Zeci de mii de muncitori vin în România
„Am aici o situație statistică pentru principalele 10 state care furnizează forță de muncă pe teritoriul României. Am avea pe primul loc Nepal, cu 18.772 de persoane, Sri Lanka, la o diferență mare, 6.295, apoi India – 3.445, Bangladesh, Egipt, Pakistan, Maroc, Turcia, Etiopia, Filipine. Vorbim de cei pentru care au fost solicitate anul acesta avize de angajare”, a afirmat Titirigi, la conferința „Muncitorii străini în România: realități și bune practici”.
Nerespectarea legislației de către angajații străini sau de către angajatori
Comisarul-șef a menționat că nu există date îngrijorătoare cu privire la nerespectarea legislației de către angajații străini sau de către angajatori.
„Avem sancțiuni contravenționale aplicabile pentru lipsa avizului de angajare ori detașare sau lipsa avizului de angajare și a celui de detașare, inclusiv fără a avea un contract de muncă valabil”, a transmis acesta.
În 2025, 42.500 de avize de angajare pentru cetățeni străini
Totodată, oficialul IGI a transmis angajatorilor să fie atenți în procesul de selecție a forței de muncă din străinătate, pentru a preveni cazurile de emigrație ilegală mascată.
De asemenea, Titirigi i-a îndemnat pe angajatorii români să informeze IGI în cazurile de schimbare a angajatorului, astfel încât muncitorii străini să nu rămână ilegal pe teritoriul României sau să nu ajungă în situații de trafic de persoane ori exploatare prin muncă.
În 2025, până în prezent, Inspectoratul General pentru Imigrări a eliberat peste 42.500 de avize de angajare pentru cetățeni străini, la care se adaugă avizele pentru schimbarea angajatorului și cele pentru schimbarea de funcție.