Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Paște românesc, sărbătorit de filipinezi. România și-a deschis granițele pentru încă 100.000 de muncitori străini

Pentru mulți imigranți, România a devenit o a doua casă. Mulți dintre ei s-au îndrăgostit de tradițiile noastre și încearcă să le îmbine cu obiceiurile din propriile țări.

Un grup de filipinezi a sărbătorit astăzi paștele ortodox cu drob și cu pachețele de primăvară.

Noah are 4 ani și s-a născut în România. La grădiniță vorbește românește, iar acasă, filipineză.

Mama lui, Irma, a venit din Filipine în urmă cu mai bine de 15 ani ca să lucreze în țara noastră. De atâția ani, Irma s-a îndrăgostit de tradițiile românești.

”Voi chiar vă pregătiți aici. în țara noastră, nu e chiar așa. Aici chiar poți să aduni toată familia. Și noi ne adunăm, dar aici se sărbătorește cum se cuvine”, spune Irma.

Au sărbătorit și Paștele catolic, iar acum îl sărbătoresc pe cel ortodox.

”Acesta este drobul de miel cu ridichi și ceapă verde. Avem și măsline verzi. Am pregătit ouăle roșii, cozonacul. Avem și această prăjiură din orez, o delicatesă din Filipine”, spune Magilyn Mamanta, terapeută.

Le place să îmbine cele două culturi și să pună pe masa de Paște bucate tradiționale din ambele țări.

”Acestea sunt pachețele de primăvară. Le numim Lumpiang Shanghai. Acestea sunt parte din cultura noastră. Sunt tradiționale. Le gătim în special atunci când sărbătorim”, spune Iresh Maitem, terapeută.

Magy este în România de aproape 13 ani. A plecat ca băiatul ei să aibă o șansă la o viață mai bună. Nu îi este ușor să fie departe de Filipine, dar țara noastră a devenit acum acasă.

”Sărbătorim și noi Paștele în Filipine, dar nu așa cum o fac românii. Îmi place mai mult cum se sărbătorește aici, decât la noi. Aceasta este adevărul pentru mine. Iubesc să fiu aici în România. Consider că este o a doua casă.”, a spus Magy.

În 2024, România și-a deschis granițele pentru încă 100.000 de muncitori străini, asta după ce anul trecut au venit aici peste 90.000 de imigranți.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE