Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

#TheCube - Fals jurat în cadrul procesului Depp-Heard, citat în presa mainstream

Procesul Depp-Heard continuă să aibă efecte în social media. Zeci de utilizatori TikTok au devenit vedete în online doar prin prisma comentariilor despre proces, însă fenomenul are și aspecte bizare, pentru că a produs un șir de știri false. Un american care s-a dat drept jurat în cadrul procesului a ajuns să fie citat în presa mainstream. 

Pe de-o parte, TikTok are o nouă vedetă: un utilizator care pe parcursul procesului s-a dat drept jurat a devenit faimos datorită contentului pe care l-a produs. Videourile în care acesta comentează procesul au strâns peste 2 milioane de vizualizări, iar opiniile lui chiar au fost preluat în presa mainstream. Daily Mail l-a menționat într-una dintre publicații, folosind informația că ar fi jurat în cadrul procesului.

Profesorul Casey Fiesler explică faptul că presupusul jurat a avut atât de mult succes pentru că algoritmul TikTok este construit astfel încât să promoveze materiale controversate, dar și pentru că opiniile juratului întăreau convingerile publicului său.

În același timp, procesul a produs și „specii noi” în online. Unul dintre avocații lui Depp a explicat că, pe parcursul procesului, a fost contactat de creatori de conținut al căror unic content în online era reprezentat de materiale ce abordau problema procesului. El i-a numit pe aceștia „Internet Journalists” și a explicat că, deși știa că nu sunt jurnaliști, le-a răspuns ca unor jurnaliști pentru că și-a dorit ca publicul acestora să fie informat corect. Mulți dintre acești noi influenceri s-au îmbogățit de pe urma procesului: unul dintre ei și-a dus canalul de TikTok la 3 milioane de followeri, în timp ce un cont anonim de YouTube a produs peste 80.000 de dolari pe lună doar din vizualizările pe subiecte legate de proces.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE