Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Terapia asistată cu câini reduce riscul de depresie și stări de anxietate. Cum devine un câine terapeut

Un ONG din Cluj-Napoca, dedicat terapiei asistate de câini, oferă iubitorilor de animale oportunitatea să devină familii adoptive pentru o perioadă. Câinii vor intra într-un program de foster temporar în care își vor dezvolta abilitatea de a interacționa cu diverși oameni și medii. În această perioadă, câinele ar avea o viață de familie, dar și un program de lucru, pregătindu-se pentru intervențiile în terapie.

Cei care nu erau siguri până acum dacă ar putea avea grijă de un animal de companie sau și-ar dori să încerce cum este să aibă un patruped pot să se implice în adopțiile temporare.

George este specializat în terapii asistate de animale la Universitatea din Denver din Statele Unite ale Americii.

De 11 ani, lucrează în Cluj - Napoca alături de 9 câini. Patrupedele se întâlnesc săptămânal cu copii cu diverse afecțiuni.

ONG-ul înființat de el primește în vizită și grupuri școlare. Tinerii pot afla astfel mai multe despre dresaj și despre comunicarea cu animalele.

Asociația a inițiat un program prin care încurajează și adopția temporară de animale

Astfel, cei care își doresc un cățel, pentru o perioadă, primesc ajutor și indicații de dresaj.

Cheltuielile pentru întreținerea cățelului sunt asigurate de asociație. Scopul programului de adopții temporare este ca patrupedele să aibă parte de cât mai multe interacțiuni cu oamenii și să fie pregătite pentru terapie. Perioada de formare este de la 6 luni, până la 2 ani.

George Moșoaia, Specialist în intervenții asistate de animale: Cățeii despre care povestim, deja au trecut printr-o perioadă de pregătire și acum noi oferim suport celor care sunt acasă, adică îi învățăm pe ei cum ar trebui să continue ceea ce s-a lucrat cu cățeii.

Este greu atât pentru familie, cât și pentru câine să se desprindă, dar noi îi învățăm să fie plimbați, să socializeze cu mult mai multe persoane și modalitatea prin care noi pregătim câinii este modalitatea ca ei să se întâlnească cu mai mulți educatori de câini, mai mulți dresori care lucrează cu stiluri diferite, pentru că și beneficiarii noștri vor interacționa diferit cu ei și atunci este important ca pot să vadă că pot lucra cu mai mulți oameni care să le ceară lucruri diferite și finalitatea să fie aceeași.

Terapia asistată cu câini reduce riscul de depresie și stări de anxietate. Ea se folosește, în special, pentru persoanele cu tulburări de atenție și pentru cele cu dizabilități.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE