Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un bărbat a fost infectat cu ”virusul maimuțelor”. Care sunt simptomele bolii și cum te poți feri de o posibilă infectare

Un caz uman rar de virus B, cunoscut și sub numele de herpes B sau "virusul maimuței", a fost confirmat în Hong Kong, potrivit autorităților sanitare locale.

Centrul pentru Protecția Sănătății (CHP) din teritoriu a confirmat că un bărbat în vârstă de 37 de ani "care ar fi avut o stare buna de sanatate inițial" a fost inițial internat în secția de accidente și urgențe a spitalului Yan Chai la 21 martie pentru a trata o "febră și o scădere a nivelului de conștiință".

Dar ulterior a ajuns într-o stare critică și a fost transferat la Unitatea de Terapie Intensivă.

Bărbatul ar fi fost rănit de maimuțele sălbatice în Parcul Kam Shan Country Park din Hong Kong, un vârf de deal panoramic cunoscut și sub numele de Monkey Hill, la sfârșitul lunii februarie.

Testele efectuate de CHP au stabilit că pacientul suferă de virusul B.

Cum se manifestă virusul B, numit și ”virusul maimuței”

Cunoscut și sub numele de virusul herpes simiae, virusul B se găsește la maimuțele macaque și este o boală zoonotică - transmisă de la animale la oameni - ca și rabia sau Trichinella.

În termeni simpli, virusul B este versiunea maimuței a herpesului uman: aproximativ 70% dintre macaci sunt purtători ai virusului, unii fac răni asemănătoare cu herpesul uman, iar alții nu prezintă niciodată simptome.

Dar aici se termină comparația, pentru că în afara gazdei sale naturale, virusul B este mortal nu numai pentru alte specii, cum ar fi cimpanzeii, ci și pentru oameni.

Virusul se găsește în saliva, urina și scaunele maimuțelor macac infectate, mușcăturile sau zgârieturile putând provoca transmiterea de la animal la om, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite.

Virusul poate fi contractat, de asemenea, prin introducerea de țesut de maimuță infectat pe pielea ruptă sau în ochi, nas sau gură, prin utilizarea unei seringi contaminate, prin zgârieturi sau tăieturi pe o suprafață contaminată, cum ar fi o cușcă, sau prin expunerea la creierul, măduva spinării sau craniul unei maimuțe infectate, potrivit Euronews Health.

Care sunt simptomele virusului B?

Dacă ați fost în contact cu macaci sau cu suprafețe infectate de aceștia, autoritățile recomandă să urmăriți simptomele până la o lună după ce ați fost expus.

Semnele seamănă cu simptomele asemănătoare gripei și includ febră și frisoane, dureri musculare, oboseală și dureri de cap, cu leziuni sau răni ale pielii, dificultăți de respirație, greață, dureri abdominale și sughiț.

"Este posibil ca oamenii să aibă o infecție ușoară cu virusul B sau să nu aibă niciun simptom. Cu toate acestea, nu există studii sau dovezi în acest sens", precizează CDC.

Diagnosticul timpuriu este esențial pentru a evita progresia virusului în sistemul nervos central, care poate provoca encefalită - inflamația creierului și a măduvei spinării.

Aceasta, la rândul ei, poate duce la leziuni neurologice permanente, probleme de coordonare musculară și, în unele cazuri, la deces.

Cum să detectați și să tratați simptomele virusului B?

Tratamentul de prim ajutor este recomandat în caz de expunere. Autoritățile recomandă spălarea temeinică cu săpun a zonei care a intrat în contact sau a fost rănită, timp de aproximativ 15 minute și clătirea cu apă timp de alte 15 minute. De asemenea, trebuie solicitată asistență medicală.

Probele cu testul de reacție în lanț a polimerazei (PCR) pot detecta prezența virusului B la om.

Cu toate acestea, CDC recomandă să nu se efectueze testarea în timpul expunerii, deoarece "actul de recoltare ar putea împinge virusul infecțios mai adânc în organism".

Nu există niciun vaccin care să protejeze împotriva virusului B, dar tratamentul cu medicamente antivirale - cum ar fi Aciclovirul utilizat pentru tratarea herpesului la om - poate ajuta și este prescris de la caz la caz.

Autoritățile locale au adăugat infecția cu virusul B în registrul lor de "Alte boli transmisibile de interes public actual în materie de sănătate publică", în care sunt enumerate și alte boli, precum criptosporidioza, diaree cauzată de ingerarea de alimente sau apă infectate cu paraziți.

Aceasta este prima infecție cu virusul maimuței raportată în Hong Kong, dar anterior au fost raportate cazuri în SUA, unde a fost descoperită boala, în Japonia în 2019 și în China continentală în 2021.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE