Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce este virusul Powassan, „vărul mortal al bolii Lyme”?

Virusul Powassan a fost numit după un oraș din Ontario, unde a fost descoperit pentru prima dată în anii 1950.

Virusul se răspândește în SUA și Canada, unde numărul de persoane infectate este în creștere, potrivit euronews.com.

Potrivit mai multor cercetări efectuate de Școala de Sănătate Publică din Yale, există o concentrație mare de cazuri în New York, Maine și în Connecticut, în mod special.

Dar ce este virusul Powassan - numit și „vărul mortal al bolii Lyme” – și de ce devine din ce în ce mai răspândit?

Ce este virusul Powassan?

La fel ca boala Lyme, virusul Powassan se transmite prin mușcături de căpușă. Este transmis predominant de căpușele de căprioară și de marmotă, cunoscute sub numele de ixodes scapularis sau „căpușa cu picioare negre”.

Una dintre principalele preocupări legate de virusul Powassan, în comparație cu boala Lyme, este viteza cu care poate infecta oamenii.

În timp ce perioada de transmitere a bolii Lyme de la căpușă către om poate dura de la două până la trei zile, Powassan poate fi transmis în doar 15 minute, deși simptomele nu apar, de cele mai multe ori, decât după o săptămână sau patru.

Care sunt simptomele virusului Powassan?

Majoritatea persoanelor sunt asimptomatice. Dar pentru cei care prezintă simptome, acestea pot fi severe.

De la febră, frisoane, oboseală, greață și rigiditate, virusul poate provoca, de asemenea, convulsii și pierderi de memorie și, într-un număr mic de cazuri, poate pune viața în pericol.

Cea mai recentă cercetare asupra virusului, realizată de Yale School of Public Health, a început în 2008 și s-a încheiat în 2019.

Care au fost rezultatele cercetării?

Constatarea cheie a studiului a fost că virusul este concentrat, în mare parte, în zone foarte specifice.

S-a remarcat, de asemenea, că s-a înregistrat o creștere a cazurilor, în ultimii ani.

De la primul caz, din 1958, până în jurul anului 2006, a fost detectat doar un caz pe an. Dar, de la începutul anilor 2010, „au fost diagnosticate zeci de persoane, aproape în fiecare an”, potrivit studiului.

Cu toate acestea, creșterea numărului de cazuri nu este neapărat un lucru îngrijorător, pentru că virusul Powassan este în continuare considerat o boală „rară”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE