Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nouă alertă de deepfake: BNR anunță că imaginea și vocea lui Mugur Isărescu sunt folosite fraudulos

O postare de tip deepfake în care este folosită imaginea lui Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României, a fost distribuită pe mai multe platforme și rețele de socializare.

Banca Națională a României a transmis un comunicat legat de tentativa de fraudă financiară tip deepfake care folosește imaginea guvernatorului BNR.

BNR: Videoclipurile folosesc fraudulos imaginea și vocea guvernatorului BNR pentru a convinge publicul să facă investiții financiare pe o platformă inexistentă.

Deepfake-ul este realizat cu ajutorul inteligenței artificiale

Deepfake, conform proiectului de lege privind utilizarea responsabilă a tehnologiei, reprezintă orice conținut falsificat de tip imagine, audio și/sau video realizat cu ajutorul inteligenței artificiale, astfel încât să creeze aparența că o persoană a spus sau a făcut lucruri pentru care nu și-a dat consimțământul, care în realitate nu au fost spuse sau făcute de acea persoană, mai precizează BNR.

BNR: Reiterăm faptul că Banca Națională a României nu face recomandări și propuneri de investiții. În cazul în care ați dat curs unor astfel de anunțuri false, raportați imediat aceste situații autorităților competente.

Ce spun specialiștii

Un indicativ că ne confruntăm cu un video deep-fake este folosirea imaginii unei personalități pentru a promova oferte neverosimile. Este doar una dintre modalitățile prin care putem detecta un deep-fake, ne avertizează Dan Cîmpean, specialist în securitate cibernetică. 

”Tehnologia care este în spatele acestor imagini a devenit din ce în ce mai performantă. Trebuie să urmărim originea, modul prin care acest deep fake s-a propagat. De obicei, grupările infracționale utilizează conturi care sunt foarte recente, platforme recent create și încearcă utilizatorul să le vizualizeze”, a spus Cîmpean, pentru Euronews.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE