Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Telefoane mobile low cost, pentru bugetari. Angajații de la stat nu vor mai avea telefoane mai scumpe de 500 de lei

Publicat de: Euronews

Guvernul taie din cheltuielile cu telefoane de ultimă generație și mașini de lux, astfel că bugetarii nu vor mai putea să-și achiziționeze din bani publici telefoane mai scumpe de 500 de lei. Sunt tăieri de beneficii și la categoria de autoturisme.

Achiziţia de aparate de telefonie mobilă în entităţile publice nu poate depăşi 500 lei/aparat de telefonie mobil achiziţionat. Se aplică şi companiilor de stat. Cheltuielile lunare cu abonamentul de telefonie mobilă decontat din fonduri publice sunt de maxim 25 lei/lună/aparat de telefonie mobilă;

„Eventualele depăşiri ale costului de achiziţie pentru telefoane sau ale costurilor cu abonamentele lunare sunt suportate de personalul beneficiar”, se arată în pachetul de măsuri fiscale propus, pentru care Guvernul Ciolacu își va asuma răspunderea în fața Parlamentului săptămâna viitoare.

Totodată, Guvernul vrea ca societățile deținute de stat și instituțiile din subordinea Parlamentului și a Secretariatului General al Guvernului să nu mai poată cumpăra mașini mai scumpe de 23.000 de euro și cu o capacitate cilindrică mai mare de 1600 cm3. În cazul în care achiziția se face prin programe de tip rabla, suma poate ajunge la 35.000 de euro. Acest lucru nu va fi valabil și la restul instituțiilor publice, astfel că primăriile, Consiliile Județene sau societățile și instituțiile din subordine nu au limitări, se mai arată în pachetul de măsuri.

„La capitolul mașini, nu se mai pot achiziționa vehicule mai scumpe de 23.000 de euro, inclusiv TVA. De asemenea, numărul mașinilor din instituțiile publice va fi unul limitat.

Autoturismele achiziționate trebuie să aibă o capacitate cilindrică de cel mult 1.600 cm^3 iar prețul nu poate depăși contravaloarea în lei a sumei de 23.000 de euro inclusiv T.V.A., calculată la cursul BNR din data inițierii procedurii de atribuire a contractului de achiziție. Normativul privind valoarea de achiziție a autoturismelor nu se aplică în cazul autoturismelor achiziționate din fonduri externe nerambursabile;

(4) Societățile, societățile naționale și companiile naționale cu capital integral sau majoritar de stat precum și regiile autonome care activează în domeniul energiei electrice, al gazelor naturale și al petrolului, pot achiziționa autoturisme cu capacitate cilindrică de cel mult 1.600 cm^3, al căror preț poate depăși contravaloarea în lei a sumei de 23.000 de euro inclusiv T.V.A., dar nu mai mare de 30.000 de euro inclusiv T.V.A., calculată la cursul BNR din data inițierii procedurii de atribuire a contractului de achiziție, cu aprobarea ordonatorului principal de credite sau a ministerului de resort, după caz, numai în cazuri temeinic justificate și dacă au realizat profit în anul fiscal precedent;

(5) Societățile, societățile naționale și companiile naționale precum și regiile autonome cu capital integral sau majoritar de stat pot achiziționa, în condițiile legii, autoturisme al căror preț nu poate depăși contravaloarea în lei a sumei de 35.000 euro, inclusiv TVA, cu condiția ca achiziția acestora să fie realizată în cadrul Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante din punct de vedere energetic, finanțat din Fondul pentru mediu, potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 105/2006, cu modificările și completările ulterioare;

(6) Parcurile auto existente în vigoare la data intrării în vigoare a prezentei legi se mențin. Achiziția de noi autoturisme nu se poate realiza dacă numărul de autoturisme nu se încadrează în normativele prevăzute la alin.(1);”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE