Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Protest la Ministerul Finanțelor față de măsurile fiscale anunțate de Guvern. Mii de oameni, în stradă

Cel puțin 1.500 de persoane sunt așteptate să protesteze joi la Ministerul Finanțelor, față de reforma fiscală anunțată de Guvern, au anunțat mai multe federații afiliate Blocului Naţional Sindical. O altă manifestație organizată de Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual va avea loc la Ministerul Muncii, de unde protestatarii spun că vor pleca în marș spre Guvern, pentru a-și exprima nemulțumirile.

Federația PUBLISIND afiliată la Blocul Naţional Sindical a anunțat că declanșează acțiuni de protest față de măsurile fiscale pe care Guvernul vrea să le aplice.

”PUBLISIND va umple mâine (joi, n.red) trotuarele din fața Ministerului Finanțelor începând cu ora 11,00. Sunt așteptați peste 1500 de protestatari, membri în sindicatele afiliate PUBLISIND, respectiv salariați din poliție, poliție penitenciară, grefă judiciară, sport și tineret, Registrul Comerțului, CNCD, finanțe, asistență socială, administrație publică centrală și locală, mediu și alte domenii. Alături de PUBLISIND vor veni și alte organizații din Blocul Național Sindical și nu numai.

Am decis ca loc de protest Ministerul Finanțelor pentru că este ministerul inițiator al măsurilor fiscal-bugetare care se vor adopta de Guvern prin angajarea răspunderii sau altfel spus prin evitarea dialogului social. Măsurile afectează toți românii, nu doar sectorul bugetar”, au anunțat reprezentanții Publisind.

Sindicaliștii au făcut o listă cu efectele măsurilor de austeritate:

  • taxe si impozite mai mari
  • eliminare voucherelor turism pentru anumite categorii
  • diminuarea indemnizației de hrană și chiar eliminare pentru anumite categorii
  • diminuarea sporurilor
  • radierea posturilor vacante
  • desființarea a 70% dintre funcțiile esențiale (cu atribuții de coordonare)
  • eliminare parțiala servicii și directii (nr mai mare de posturi necesar)
  • desființarea instituțiilor sub 50 posturi, după radierea posturilor vacante!
  • disponibilizare 15% personal din instituțiile desființate/comasate/reorganizate după radiere posturi
  • legea-cadru 153/2017 neaplicata integral (sporuri la nivel 2017)
  • norme hrana/echipare si alte drepturi plafonate (apărare si ordine publică)
  • modificare pensii de serviciu – eliminare pensii militare (care se mentin neindexate / neactualizate)
  • lege-cadru noua cu diminuare plafon sporuri de la 30% la 20% si limite de cuantumuri
  • amânarea continuată a platii sentintelor pe drepturi salariale
  • riscul unor noi tăieri după rectificarea bugetară și după alegerile din 2024

Sindicaliștii au mai precizat că mitingul va fi urmat de alte acţiuni de protest, fiind vizate mai multe ministere, dar şi sediul Guvernului.

Protest al polițiștilor la Ministerul Muncii

Un alt protest este organizat, tot joi, de poliţiştii din Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC).

”Guvernul şi Parlamentul ne sfidează, în continuare, drepturile economice, sociale şi profesionale, fapt pentru care continuăm protestele! Revendicările noastre sunt cunoscute de către decidenţii politici: le-am transmis oficial, în scris, am avut întâlniri directe şi şedinţe de dialog social, inclusiv la cele mai înalte niveluri, dar soluţiile propuse de noi încă sunt tergiversate, iar rectificarea bugetară, care ar urma – conform promisiunilor guvernanţilor – să ne aducă unele drepturi salariale (neacordate la timp) la nivelul prevăzut în Legea-cadru 153/2017, se tot lasă aşteptată”, au afirmat reprezentanții SNPPC.

Protestul va începe la ora 11:00, la Ministerul Muncii, iar la ora 12:00 manifestanții vor pleca în marş, către sediul Guvernului.

”Apreciem faptul că ministrul Afacerilor Interne s-a întâlnit cu noi, în cursul protestului de marţea trecută, de la sediul MAI, dovedind transparenţă, bune intenţii şi deschidere spre dialog social, dar multe dintre revendicările noastre sunt de competenţa Guvernului şi vrem să i le aducem la cunoştinţă, personal, şi premierului României”, au menționat sindicaliştii.

Principalele revendicări ale poliţiştilor

- aplicarea, în integralitate, a Legii-cadru a salarizării 153/2017, pentru Familia ocupaţională Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională, în ceea ce priveşte calculul sporurilor şi indemnizaţiilor la valorile salariale intrate în vigoare de la 1 iunie a.c.;

- asigurarea protecţiei juridice a poliţistului, prin modificarea legislaţiei, în sensul incriminării mai drastice a faptelor de ultraj (arest preventiv şi închisoare cu executare pentru făptuitori, fără alternative sancţionatorii); măsura în cauză are în vedere faptele de ultraj din ultima vreme, care s-au înmulţit, pe fondul legii permisive şi a măsurilor judiciare tot mai blânde dispuse de către unii magistraţi;

- legiferarea unui nou Statut al poliţistului (actualul datează din 2002) şi adoptarea unui Ghid al carierei în profesie, în concordanţă cu realităţile actuale, pentru a asigura predictibilitate în profesie, accederea corectă în funcţiile de execuţie şi, mai ales, în cele de conducere, stabilitate pe post, obţinerea gradelor profesionale la termene rezonabile şi în condiţii obiective etc. (toate acestea vor avea un efect pozitiv asupra domeniului Ordinii Publice, dat fiind faptul că, în prezent, profesia de poliţist nu mai prezintă interes major din partea tinerilor, care se orientează spre alte zone de activitate; de exemplu, numărul candidaţilor la şcolile de poliţie/poliţie de frontieră a scăzut constant, în ultimii ani, pe fondul degringoladei şi al lipsei de predictibilitate din sistemele de salarizare şi pensionare);

- actualizarea normei de hrană, în raport cu statisticile oficiale ale INS şi cu prevederile legale în domeniu;

- actualizarea sporului pentru suprasolicitare neuropsihică acordat poliţistilor judiciarişti / beneficiarilor din MAI, la nivelul maxim prevăzut de Lg. 153/2017, nu la valorile minime actuale;

- scoaterea Legii 223/2015 privind pensiile militare de stat din măsurile aferente aplicării PNRR, dat fiind faptul că nu face parte din cele şase (6) sisteme de pensii de serviciu enumerate ca atare în acest document – capitolul privind Reforma sistemului de pensii publice, gestionat de CNPP.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE