Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Confruntați cu o secetă prelungită, fermierii italieni investesc tot mai mult în tehnologii inteligente de irigare și economisire a apei. După o iarnă săracă în precipitații, prognozele pentru lunile de vară sunt destul de pesimiste în ceea ce privește rezervele de apă pentru irigații.

Sistemele permit economisirea apei

Chiar dacă sezonul agricol este abia la început, debitul apei în fluviul Po, cel mai mare din Italia, și o importantă sursă pentru irigații, a scăzut deja la o treime de la nivelul normal pentru acest sezon. Iar autoritățile nu exclud  raționalizarea apei. 

”Riscul este ca, în special, agricultura să fie foarte puternic afectată de această situație, cu pagube importante din punct de vedere economic, al recoltelor. Riscul nu este puternic, ci foarte puternic, din păcate, aș spune aproape inevitabil. Nu avem prea multe soluții, în afară de cea a gestionării cu o mare responsabilitate din partea tuturor părților interesate a resursei (apa) pe care o vom avea în deficit în acest an,” a spus Alessandro Bratti, secretar general al autorității pentru bazinul râului Po.

Pentru a face față perioadelor secetoase, fermierii investesc în sisteme de irigare de precizie,  care permit economisirea apei. Cu ajutorul dronelor, de exemplu, este atent monitorizată cantitatea de apă din frunze, iar senzorii montați pe tulpinile pomilor transmit date privind seva din trunchiurile copacilor. Noile tehnologii permit o economie de până la 70% din apa folosită în mod tradițional pentru irigații.

”În acest caz, am plasat senzori în interiorul plantei care ne permit să măsurăm viteza fluxului limfatic în plantă. Aceste măsurători ne permit să cunoaștem câtă apă ia cultura din sol,” a explicat Salvatore Gentile, cercetător la centrul Acqua Campus.

Restricții privind consumul de apă

Fermierii recunosc că  noile tehnologii îi ajută să facă față secetei profunde, când rezervele de apă sunt tot mai puține.

”Cu ajutorul tehnologiei și al noului sistem de irigare, am redus cu certitudine la jumătate consumul de apă, de la aproximativ 42 de milimetri pe metru pătrat, la 21, iar acest lucru a fost cu siguranță benefic și pentru plantă, deoarece asimilează exact atât cât are nevoie. Și, mai presus de toate, nu mai risipim apa care oricum s-ar evapora vara pentru că, având în vedere solul argilos, ar rămâne la suprafață,” a explicat Simone Cocchi, fermier.

Totuși, fermierii avertizează: chiar și cu toate îmbunătățirile privind economisirea apei, există riscul ca plantele să fie puternic afectate în cazul în care temperaturile vor continua să crească și vor depăși, ca și anul trecut, nivelul de 40 de grade Celsius.

Pe lângă Italia, situația este complicată și în Spania, unde au fost deja înregistrate maxime de până la 40 de grade Celsius, iar precipitațiile sunt aproape lipsă. Autoritățile au avertizat deja populația că vor urma noi restricții privind consumul de apă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE