Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Taxi zburător cu motor electric, testat de chinezi în Dubai. Vehiculul decolează și aterizează vertical

O compania chineză a testat o mașină zburătoare în Dubai, pentru a oferi o imagine despre tehnologia taxiurilor viitorului care vor plimba oamenii la înălțime, în metropolele cu trafic aglomerat.

Vehiculul realizat de compania chineză XPeng este doar unul dintre proiectele de mașini zburătoare dezvoltate în lume. Doar puține au fost testate cu succes, având pasageri la bord, motiv pentru care lansarea lor pe piață este posibil să dureze mai mulți ani, relatează AP.

Mașina zburătoare Xpeng X2 a fost testat, luni, într-un zbor de 90 de minute, fără pilot în cabină. Reprezentanții companiei chineze au precizat că a fost realizat un test cu pasageri la bord în iulie 2021.

Aeronava cu două locuri este dotată cu opt propulsoare, câte două în fiecare colț, iar datorită acestui sistem are capacitatea de a decola și ateriza vertical. Chinezii susțin că vehiculul zburător poate atinge o viteză maximă de 130 de kilometri pe oră.

Spre deosebire de avioane și de elicoptere, vehiculele electrice capabile să decoleze și să aterizeze vertical vor oferi, cel puțin în principiu, posibilitatea de a călători rapid de la un punct la altul.

Potrivit Euronews.com, un taxi zburător cu propulsie electrică a fost testat în 2019 în Paris, când a decolat din Sena, de la nivelul apei, cu ajutorul unui sistem special.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE