Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Țările baltice, acord pentru o linie de apărare comună la granița cu Rusia și Belarus

Statele baltice au semnat un acord pentru a crea o linie de apărare comună. Demersul are scopul de a consolida Flancul Estic al NATO, la granița cu Rusia și Belarus, relatează Euronews.com.

Foste republici sovietice, Letonia, Lituania și Estonia sunt acum state membre UE și NATO. Sunt de asemenea aliați ai Ucrainei, țară pe care Rusia a invadat-o începând din februarie 2022.

Miniștrii Apărării ai statelor baltice au semnat un acord în Riga, capitala Letoniei. Cei trei oficiali susțin că instalarea unor capacități defensive le va consolida considerabil frontierele și va descuraja orice potențială agresiune militară.

"În contextul agresiunii ieșite din comun a Rusiei împotriva Ucrainei. este foarte important să ne continuăm cooperarea. Solidaritatea statelor baltice trebuie să fie mai puternică decât oricând", a declarat Arvydas Anusauskas, ministrul Apărării din Lituania.

La rândul său, omologul său leton, Andris Spruds, a vorbit despre proiectul țărilor baltice.

”Statele baltice vor sprijini în continuare Ucraina din punct de vedere militar cu instruire, echipamente și prin intermediul coalițiilor noastre de drone, IT și deminare. Vom stabili linia de apărare baltică pentru a apăra Flancul Estic al NATO și pentru a refuza libertatea de mișcare a adversarilor noștri.

În perioada premergătoare summitului istoric al NATO de la Washington, trebuie să ne asigurăm că Alianța este mai bine pregătită ca oricând pentru a executa planurile de apărare, pentru a consolida apărarea aeriană și antibalistică și pentru a aloca mai multe resurse pentru apărare”, a scris Andris Spruds, pe platforma X (fosta Twitter).

Institutul pentru Studiul Războiului: Putin ar putea escalada conflictul în statele baltice

Analiștii de la Institutul de Studii de Război din SUA au subliniat că președintele rus Vladimir Putin a intensificat recent inițiativele Kremlinului care ar putea provoca viitoare escaladări împotriva statelor baltice.

"Războiul Rusiei în Ucraina a arătat că, pe lângă echipamente, muniții și forță de muncă, sunt necesare și instalații defensive fizice la graniță pentru a apăra Estonia de la primul metru", a declarat ministrul Apărării din Estonia, Hanno Pevkur.

Oficialul eston a explicat că copul instalațiilor de apărare este de a preveni un conflict militar în regiune.

"Facem acest efort pentru ca locuitorii Estoniei să se simtă în siguranță, dar dacă ar apărea cel mai mic risc, am fi pregătiți mai prompt pentru diverse evoluții", a adăugat Pevkur, potrivit sursei citate.

Estonia construiește buncăre la granița cu Rusia

În cadrul liniei de apărare baltice, Estonia va construi sute de buncăre la granița cu Rusia.

În condițiile în care nicio linie de apărare nu este impenetrabilă, șeful Departamentului Operațiuni al Statului Major General, Tarmo Kundla, a afirmat că experiența Ucraina a demonstrat necesitatea construirii de adăposturi din beton și instalarea lor din timp, mai degrabă decât crearea lor din pământ și bușteni într-o situație de război.

Conceptul de instalații defensive se bazează pe deciziile luate la summitul NATO de la Madrid, care a evidențiat că aliații trebuie să fie pregătiți să apere teritoriul și că trebuie dezvoltate noi planuri de apărare regională.

Procesul de construcție va fi realizat în colaborare cu comunitățile locale și cu acordul proprietarilor de terenuri.

Prețul instalației de apărare estoniene este estimat la 60 de milioane de euro. Primul buncăr va fi finalizat în prima jumătate a acestui an.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE