Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tarifele Ryanair s-ar putea scumpi în această vară din cauza problemelor lipsei de avioane

Vacanța de vară ar putea să fie mai scumpă în acest an dacă intenționați să zburați cu unele companii europene.

Compania aeriană irlandeză low-cost Ryanair a declarat că tarifele vor fi mai mari în lunile de vară din cauza întârzierii sosirii noilor avioane Boeing.

Întârzierea livrării aeronavelor Boeing 737 înseamnă că linia aeriană va avea o capacitate redusă pentru pasageri, a declarat directorul executiv Micheal O'Leary, potrivit Euronews Travel.

De asemenea, el a prezis că tarifele vor crește în general din cauza unor probleme cu un alt furnizor de aeronave.

Prețurile zborurilor Ryanair vor crește în această vară

În timpul unei ședințe de informare la sediul Ryanair din Dublin, O'Leary ar fi anunțat că tarifele de zbor la compania aeriană irlandeză de buget ar putea crește cu 10% în această vară.

O'Leary a pus această majorare pe seama întârzierii livrării a 57 de aeronave B737 Max. Avioanele trebuiau să ajungă până în martie, dar doar 40-45 de avioane par să fie în serviciu până în vară, a declarat compania.

Problema vine în contextul în care Boeing se confruntă cu o examinare amănunțită în urma unui incident petrecut la începutul acestui an, când o parte din fuselajul unui 737 Max 9 a explodat în timpul unui zbor Alaska Airlines.

Controlul sporit al calității la producătorul de aeronave a încetinit producția și termenele de livrare. O'Leary spune că programul de vară al Ryanair a fost construit pe baza primirii a cel puțin 50 de avioane noi de la Boeing.

Dacă până la sfârșitul lunii martie vor fi livrate doar 40 de avioane, compania aeriană va trebui să facă "reduceri de program [...] mai ales pe rutele cu frecvențe zilnice mari", a declarat CEO-ul.

Cele mai aglomerate rute ale Ryanair în 2023 au fost Roma - Catania, Roma - Palermo și Roma - Londra.

În loc de transporturile de 205 milioane de pasageri preconizate până la sfârșitul lunii martie 2025, compania aeriană spune că va fi probabil nevoită să le reducă la 200 de milioane.

Tarifele aeriene în Europa s-ar putea scumpi în această vară

De asemenea, O'Leary a prognozat că în această vară va exista un "mediu de tarife mai mari în întreaga Europă".

Problemele legate de motoarele Pratt & Whitney de pe avioanele Airbus A320 vor impune ca unele dintre ele să fie oprite la sol la companii precum Wizz Air și Lufthansa.

"Capacitatea UE pe distanțe scurte, care funcționează doar la 90% din cea de dinainte de Covidiu, va fi limitată pe tot parcursul verii. Cea mai mare parte a Europei este o piață A320 și Airbus", a declarat O'Leary.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE