Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tarif unic pentru parcare în București. Cu cât se ieftinesc prețurile abonamentelor pentru riverani

De astăzi, parcarea în București va avea tarif unic: cinci lei pe oră. Astfel, pentru zonele centrale, tariful scade la jumătate, dar pentru alte părți ale Capitalei, prețul este dublu. În prima zi de aplicare a noilor tarife, angajații abia schimbau panourile cu noile informații. Nici mașinile care au montate camere pentru verificarea șoferilor, așa încât să poată fi sancționați cei care nu au plătit, nu au ieșit de astăzi pe străzi. Încă se fac teste.

Trei ore de parcare în centrul istoric costau 40 de lei, câte 10 lei pentru fiecare dintre primele două ore și 20 de lei pentru a treia oră. Odată cu schimbarea tarifelor trei ore de parcare costă 15 lei.

Preț unic pentru parcare în București

Acest tarif este valabil în întreaga Capitală, iar șoferii vor avea și posibilitatea de a-și achiziționa un abonament. 30 de lei va costa unul zilnic și 500 de lei un abonament lunar. El va permite utilizarea oricărui loc de parcare public, trasat cu albastru.

Acest abonament îti dă dreptul de a parca pe aceste locuri, însă nu înseamnă că șoferii vor avea un loc rezervat. Este valabil și pentru riveranii care nu au un loc de reședință în București.

În centrul Capitalei, tariful pentru parcare a scăzut de la 10 la 5 lei, în alte zone s-a dublat însă. Cu toate acestea, în prima zi de implementare a noului regulament, panourile înformative din parcări nu erau actualizate. Mulți dintre șoferi au aflat de noul tarif abia în momentul în care au plătit taxa.

„Sunt surprins, chiar plăcut surprins. E un lucru bun mi se pare. Eu am luat pentru 6 ore, la 30 de lei mi se pare rezonabil. Dacă dădeam 60 de lei pe oră, atunci căutam parcare în altă zonă în care probabil eram la limita legii”, spune un șofer.

„Este foarte bine, dar pentru oamenii simpli care parchează în zonele mai îndepărtate nu cred că e atât de bine. E foarte bine că e fix, dupa trei ore sa crească, nu era chiar ok, vă dați seama, mulți stau 5-6-7 ore”, precizează un alt șofer.

Parcarea rămâne, în continuare, gratuită pentru mașinile electrice sau hibrid. Șoferii mașinilor clasice care nu plătesc parcarea vor putea fi amendați și în urma verificărilor. Camerele de filmare montate pe bordul autoturismelor companiei municipale vor scana numerele de înmatriculare ale mașinilor parcate, iar informațiile înregistrate vor fi descărcate într-o bază de date. În acest moment, noua metodă de verificare este în faza de testare și nu se știe în cât timp va putea fi pusă în practică.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE