Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Amenzile pentru parcarea în București, amânate cu o zi

Amenzile pentru șoferii care parchează pe locurile Primăriei Capitalei fără să plătească se amână cu o zi. Sancțiunile nu pot fi date pe 15 august, așa cum au anunțat oficialii, pentru că luni este sărbătoare legală, iar parcarea este gratuită, informează Compania Municipală Parking București.

Angajații companiei Parking București vor începe să patruleze pe străzi începând de marți, 16 august. Luni este sărbătoare legală, iar parcarea în București este gratuită.

De marți, în schimb, angajații companiei Parking București vor identifica mașinile care nu au plătit parcarea cu ajutorul unui sistemul informatic și vor transmite șoferului că are de achitat bani în plus pentru că a parcat fără să plătească.

Așadar, nu este tehnic o amendă, ci o suprataxare, mai arată Compania Parking București. Nu este o amendă, pentru că nu poliția va face aceste verificări.

Abia de marți se pune în aplicare o prevedere dintr-un regulament din 2019, care, spun reprezentanții companiei Parking București, nu a fost aplicată până acum.

De asemenea, dacă bucureștenii nu vor să plătească în plus, vor trebui să achite imediat ce au parcat mașina. Tarifele sunt cuprinse între 2.50 și 10 lei pe oră, în funcție de zona în care au lăsat autovehiculul.

Totodată, potrivit Primăriei Capitalei, există mai multe tipuri de abonamente, iar riveranii pot beneficia de abonamente cu sau fără rezervarea locului de parcare, 24/7.

Se schimbă lucrurile și la nivel de sectoare?

"În acest moment nu este cazul să vorbim de modificări. Este un regulament care este în vigoare și, din discuții cu Compania Municipală de Parking, ceea ce se schimbă este că încep să se respecte regulile și să se dea amenzi pentru nerespectarea legii. Sigur, există discuții la nivelul Consiliului General între partidele la conducere despre modificarea regulamentului, dar ce este clar e că vom merge pe o viziune comună. Este un demers inițiat de PNL, de pe 16 august încep să se dea amenzi pentru nerespectarea regulamentului votat în 2019. Acest lucru nu afectează primăriile de sector, așa cum sunt ele acum. Primăriile de sector au putut da amenzi, mai greu, pentru că legea este complicată. Însă acest regulament nu schimbă nimic în aplicarea legii de către primăriile de sector", a explicat Radu Mihaiu, primar al Sectorului 2.

Sunt parcări, dar oamenii vor să lase mașina chiar la scară

"S-a deschis de mai bine de o lună parcarea de la Pantelimon, cu aproape 500 de locuri de parcare și care este aproape în permanență goală, deși locurile de parcare sunt gratuite. Asta înseamnă că oamenii chiar vor să parcheze lângă casa lor, lângă bloc, în fața intrării.

Nu se poate acest lucru. Nu avem atâta spațiu pentru a parca în fața scării. E nevoie să ne deplasăm 100-200 metri. Degeaba facem părcări, unde locul costă 25.000 de euro, un preț la care se vând garsoniere în Pantelimon și parcarea aceasta să rămână goală. Și în alte sectoare e la fel, se întâmplă la parcarea de la Străulești și pe Bulevardul Decebal. Sunt parcări cu locuri libere, pentru că oamenii vor să parcheze lângă casă", întărește primarul Sectorului 2.

Acesta mai spune că se construiesc parcări, pe sume colosale, de 30.000 euro parcarea, însă acestea de multe ori rămân nefolosite, pentru că oamenii vor să parcheze chiar lângă intrarea în bloc.

"Nu se poate. Din punctul meu de vedere, folosirea spațiului public nu mai poate fi gratuită. Spațiul public este al tuturor, nu doar al posesorilor de mașini. Am ajuns să fim sufocați de mașini, pentru că există așteptarea ca orașul să pună la dispoziție gratuit parcare pentru fiecare, la maximum 50 de metri distanță de casă. Este imposibil. În niciun oraș din lume nu se întâmplă asta", a conchis primarul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE