Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tânărul patron chinez care a dus Inter în finala Champions League. 13 ani de la trofeul câștigat cu un român pe teren

Publicat de: Sorin Rusu

Manchester City - Inter este marea finală Champions League din acest sezon, care se joacă pe 10 iunie, de la ora 22:00, la Istanbul. Deși englezii sunt considerați favoriți, ei nu au mai câștigat vreodată trofeul, în timp ce Inter are șansa de a și-l adjudeca pentru a patra oară.

În plus, prestațiile lui Inter au fost bune în meciurile cu miză mare din acest sezon, iar sincopele au apărut doar în compania formațiilor modeste.

  • Este prima confruntare directă dintre cele două echipe, în meciurile oficiale.

Ultima dată când Inter a câștigat Champions League a fost și Cristi Chivu pe teren

Inter este una dintre cele mai titrate echipe din Italia, cu 44 de trofee, dintre care 19 titluri de campioană în Serie A. În plus, italienii au câștigat de trei ori Champions League, iar ultima dată a fost în 2010, când românul Cristi Chivu se afla în acea echipă construită de marele Jose Mourinho. De altfel, sezonul respectiv a fost primul din istoria Italiei în care o echipă a câștigat tot ce se putea, atât pe plan intern, cât și extern: campionatul Italiei, Cupa Italiei, Supercupa Italiei, Champions League și Campionatul Mondial al Cluburilor.

  • Inter se află pentru a 11-a oară într-o finală de cupă europeană.

Chiar dacă Manchester City e privită ca favorită, mai ales că este văzută drept cea mai bună echipă a Europei de la începutul acestui sezon, Inter poate pune probleme în special prin atacanții săi, Lautaro Martinez și Edin Dzeko, care au fost decisivi de multe ori pe parcursul acestui sezon.

Manchester City - Inter, echipele probabile:

Manchester City: Ederson - Walker, Dias, Akanji - Stones, Rodri - Silva, Gundogan, De Bruyne, Grealish - Haaland

Antrenor: Josep Guardiola

Inter: Onana - Darmian, Acerbi, Bastoni - Dumfries, Barella, Mkhitaryan, Calhanoglu, Dimarco - Martinez, Dzeko

Antrenor Simone Inzaghi

Un detaliu interesant e că Inter este a patra echipă care ajunge în finală, după ce a început sezonul de Champions League cu o înfrângere. Celelalte trei sunt Milan (în 1995), Bayern (în 1999) și Tottenham (în 2019), iar toate au pierdut în finală.

Pentru Simone Inzaghi, câștigarea trofeului ar reprezenta o premieră, pentru că ar deveni primul antrenor italian al lui Inter care reușește așa ceva, având în vedere că celelalte trei trofee au fost obținute sub comanda argentinianului Helenio Herrera (1964 și 1965) și a portughezului Jose Mourinho (2010).

VEZI GALERIA
13 imagini

În mai puțin de trei decenii, Inter a avut trei patroni. Chinezul Zhang se ocupă acum de club

"Era modernă" a lui Inter începe de la perioada în care Massimo Moratti a preluat clubul, din 1995, iar apoi l-a vândut în 2013 către indonezianul Erick Thohir. Acesta a stat doar trei ani la șefia clubului.

În vara anului 2016, acțiunile majoritare de la Inter au fost cumpărate de chinezii de la Suning Holdings, reprezentați de Zhang Jindong, afacerist care, în anii 90, vindea aparate de aer condiționat. Pe finalul lui 2021, acesta părea hotărât să vândă clubul și a cerut un miliard de euro, deși îl achiziționase cu doar 270 de milioane, iar potențial cumpărător era proaspătul patron de la Newcastle, Mohammed bin Salman. Vânzarea nu s-a mai materializat, deși au existat discuții.

De echipă se ocupă fiul lui Zhang Jindong, Zhang Kangyang (31 de ani), care și-a europenizat numele în Steven Zhang. Acesta este licențiat în finanțe și comerț online, la Universitatea din Pennsylvania. La acea vreme, el a declarat, mai în glumă, mai în serios, că nu văzuse în viața lui un meci de fotbal până atunci, ceea ce i-a atras antipatia fanilor interiști.

Însă insistența sa în domeniul afacerilor l-a făcut să prospere. El a ajuns în Statele Unite ale Americii când avea doar 15 ani, pentru a studia la Mercersburg Academy, însă a reușit apoi să-și facă mâna la niște adevărați coloși din domeniu, precum Morgan Stanley sau JP Morgan.

Începutul său la Inter a fost primit cu scepticism, iar gloriile clubului spuneau că nu ar avea ce căuta acolo din moment ce nu înțelegea fenomenul fotbal. El a reușit, însă, în trei ani, să crească valoarea de piață a lui Inter cu 41%, ceea ce era un record la acel moment, mai ales că Zhang era și cel mai tânăr președinte din istoria clubului. Totodată, Inter a intrat atunci în Top 10 Club Stadia.

Cu timpul, în ciuda remarcelor sale destul de brutale și nepotrivite, Zhang a fost acceptat de pretențioșii fani ai lui Inter. Ca o remarcă, Zhang a devenit primul patron străin al lui Inter care ia titlul de campioană a Italiei. Sub conducerea sa, Inter are, până acum, cinci trofee, ceea ce l-a plasat pe Zhang pe locul al treilea între cei mai titrați patroni din istoria lui Inter.

  • Din martie 2018, Zhang este și membru UEFA, în Comitetul de Competiții, fiind singurul reprezentant al Asiei în această funcție.

San Siro sau Giuseppe Meazza? Stadionul istoric pe care îl împart Inter și Milan

În accepțiunea lui Inter, superba arenă se numește Giuseppe Meazza, din 1980, după numele unui fost jucător legendar al lui Inter, însă care a trecut și pe la Milan de trei ori. Numai că cei de la AC Milan îl numesc San Siro, după numele cartierului din Milano în care se află amplasat.

De altfel, drumul lui Inter spre această finală a însemnat chiar eliminarea rivalei AC Milan în semifinale, cu un 3-0 la general.

  • Inter și Milan împart același stadion din 1947.
  • Stadionul San Siro / Giuseppe Meazza are aproape un secol vechime. Arena a fost construită în 1925, a trecut prin ample procese de modernizare și are acum o capacitate de 80.000 de locuri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE