Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

West Ham este noua campioană din Conference League, după un 2-1 dramatic cu Fiorentina. Londonezii au obținut primul trofeu european după 47 de ani

West Ham United a câștigat finala Conference League 2023, după ce a învins Fiorentina, cu scorul 2-1 în finala care s-a jucat miercuri, la Praga, pe Fortuna Arena.

08/06/2023 , 00:25

West Ham câştigă finala Conference League

West Ham a câștigat Conference League, după ce a învins-o pe Fiorentina cu 2-1. După golul lui Benrahma, din penalty, marcat în minutul 62, italienii au egalat peste doar 5 minute, prin Bonaventura.

În minutul 90, când toată lumea se aștepta la prelungiri, Paqueta a pasat perfect pentru Jarrod Bowen, care le-a adus "Ciocănarilor" primul trofeu european după o pauză de 47 de ani. Precedentul a fost obținut în 1965, când West Ham a câștigat Cupa Cupelor. A fost a doua ediție a Conference League, după ce pe cea inaugurală a câștigat-o AS Roma.

Astfel, West Ham și-a asigurat un premiu de 5 milioane de euro doar din acest meci, fără a pune la socoteală și banii câștigați pe parcursul competiției. Totodată, miza a fost una mare și pentru antrenorul David Moyes, despre care s-a scris că ar putea fi demis dacă nu câștigă trofeul, având în vedere că West Ham a făcut un sezon dezamăgitor în Premier League, unde a terminat pe 14, deși a investit 150 de milioane de lire sterline în transferuri la debutul stagiunii.

Prima ediție a fost câștigată de AS Roma, iar Italia are posibilitatea de a avea a doua campioană din tot atâtea ediții. În plus, italienii au o finalistă și în "competiția regină" din Europa, Champions League, acolo unde Inter Milano o întâlnește pe Manchester City, pe 10 iunie.

Pe 31 mai, în prima finală europeană, cea din Europa League, altă echipă italiană, AS Roma, a pierdut în fața spaniolilor de la FC Sevilla.


Fiorentina - West Ham, echipele probabile:

Fiorentina: Terracciano - Dodo, Martinez Quarta, Milenkovic, Biraghi - Amrabat, Mandragora - Gonzalez, Bonaventura, Ikone - Cabral

Antrenor: Vincenzo Italiano

West Ham United: Areola - Kehrer, Aguerd, Zouma, Cresswell - Soucek, Rice - Bowen, Paqueta, Benrahma - Antonio

Antrenor: David Moyes

Fiorentina - West Ham, în finala Conference League. Câștigătoarea primește 5 milioane de euro

Fiorentina a ajuns în marea finală din Conference League după ce a trecut greu de FC Basel, în prelungiri, scor 2-1, prin golul lui Barak, din minutul 120+9.

West Ham a ajuns în prima finală a unei competiții europene după o pauză de 47 de ani, în timp ce Fiorentina n-a mai jucat un ultim act de 23 de ani. Englezii i-au eliminat pe olandezii de la AZ Alkmaar și sunt văzuți favoriți în finala cu echipa antrenată de Vincenzo Italiano.

Un detaliu interesant este că Fiorentina va deveni prima echipă care a fost prezentă în toate cele patru finale ale competițiilor europene, de-a lungul timpului: Cupa Cupelor (desființată în 1999), Cupa Campionilor Europeni (actuala Champions League), Cupa UEFA (actuala Europa League) și Conference League.

Fiorentina se poate lăuda cu un atac de temut. În acest sezon din Conference League, echipa Viola a marcat 36 de goluri în 14 jocuri, cu nouă mai multe decât adversara din această finală, West Ham. Brazilianul Arthur Cabral este principalul marcator, cu 7 reușite în acest sezon al competiției. De menționat că Fiorentina a și jucat două meciuri în plus față de West Ham, în tururile preliminare.

Câștigătoarea din Conference League se califică în grupele Europa League din sezonul următor

Pentru italieni, câștigarea trofeului are și o miză mai mare. O eventuală excludere a lui Juventus din cupele europene i-ar asigura prezența în locul său, pentru că ar urca în clasament, în locul "bianconerilor". Însă nimic nu e sigur până la o judecare definitivă a cauzei, așa că o eventuală victorie în finala Conference League le asigură jucătorilor Viola locul în grupele Europe League în sezonul viitor, iar asta înseamnă mai mulți bani încasați.

  • Pentru câștigarea trofeului se acordă un premiu de 5 milioane de euro, în timp ce învinsa va încasa 3 milioane de euro. Aici se adaugă banii adunați pe parcurs, în celelalte faze ale competiției.

Ultimul trofeu câștigat de Fiorentina a fost în 2001, Cupa Italiei, iar ultimul trofeu european a fost în 1961, Cupa Cupelor. Aceeași competiție a fost câștigată și de West Ham peste 4 ani, în 1965.

West Ham a ajuns în semifinalele Europa League în sezonul trecut. În această ediție, echipa antrenată de David Moyes a avut un parcurs foarte bun, cu 12 victorii și o remiză. Însă parcursul din campionat îi "obligă" și pe "Ciocănari" să câștige trofeul dacă vor să prindă cupele europene și în sezonul viitor, având în vedere că au încheiat pe locul 14 în Premier League.

În plus, viitorul antrenorului David Moyes ar depinde de acest meci, după cum a anunțat presa din Anglia. Echipa sa a avut un parcurs dezamăgitor, în general, dacă avem în vedere investițiile din vara trecută, de peste 150 de milioane de lire sterline.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE