Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Stadionul Barcelonei, Camp Nou, transformare radicală, cu 1,5 miliarde de euro. Cum va arăta cea mai mare arenă a Europei

În sezonul în care a devenit campioană a Spaniei pentru a 27-a oară, Barcelona își ia adio, temporar, de la "Templul" Camp Nou.

1,5 miliarde de euro pentru modernizarea Camp Nou

Vechi de 65 de ani, istoricul stadion Camp Nou își închide porțile, temporar, pentru modernizări de amploare. Cea mai mare arenă a Europei, cu o capacitate de 99.354 de locuri, va deveni una ultramodernă, iar Barcelona va face investiții de peste 1,5 miliarde de euro. Lucrările vor începe în această lună, cu finalizare cel târziu în 2026.

Din cauza crizei provocate de pandemia de COVID-19, Barcelona are probleme financiare mari chiar din 2021, iar datoriile s-au acumulat în ritm galopant. Doar în sezonul 2020/2021, pierderile au fost de 481 de milioane de euro. În plus, a contat și plecarea starului Lionel Messi, în același an, la PSG.

De unde face rost de bani Barcelona, deși clubul are datorii imense

Din această cauză, noul președinte Joan Laporta, care a fost ales tot în 2021, a trebuit să facă ajustări substanțiale pentru ca echipa să respecte atât fair-play-ul financiar impus de La Liga, cât și cel impus de UEFA. El a spus, la acea vreme, că datoriile totale ale clubului erau de 1.35 miliarde de euro. În 2023, datoriile sunt de 650 de milioane de euro, conform Sportspromedia.

În consecință, s-a renunțat la unii jucători, încă de vara trecută și apoi înperioada de mercato de iarnă, iar unele salarii au fost diminuate și a fost impus un plafon salarial.

Între timp, conducerea catalanilor a apelat la mai mulți specialiști pe domeniul financiar, printre care Goldman Sachs și JP Morgan și a reușit să rezolve cumva problema, prin vânzarea drepturilor de imagine, a celor TV și prin alte artificii financiare, eșalonate pe mai mulți ani.

750 de milioane de euro, obținuți de Barcelona din vânzarea drepturilor TV

În vara anului 2022, clubul a obținut fonduri de 750 de milioane de euro, prin vânzarea a 25% din drepturile de televizare ale meciurilor din campionat pentru o perioadă de 25 de ani, plus vânzarea a 49% din studiourile Barca.

Clubul a accesat deja câteva dintre aceste paliere financiare, așa cum le-a numit conducerea.

  • Clubul Barcelona a reușit să obțină mai multe împrumuturi colosale

Însă proiectul stadionului, denumit Espai Barca, exista deja din 2014, atunci când a fost prezentat, iar ultima aprobare a venit în 2021. Pentru a-l putea duce la bun sfârșit, după ce au primit toate aprobările necesare, oficialii au semnat cu 20 de investitori, care vor duce la bun sfârșit acest proiect uriaș. Acești investitori vor fi plătiți în timp, pe durate cuprinse între 5 și 24 de ani.

Într-un comunicat, clubul a precizat că va începe plățile din momentul în care lucrările vor fi finalizate.

Toate aceste fonduri vor fi utilizate nu doar în modernizarea stadionului, ci și în alte investiții, precum arena "Palau Barca", care va deveni casa echipelor de baschet și handbal ale clubului, însă și în modernizarea micuțului stadion Johan Cruyff, aflat în baza de pregătire și unde evoluează, de obicei, echipele de rezerve și cea feminină.

VEZI GALERIA
10 imagini

Fotografii: Associated Press

Noua arenă Camp Nou va fi una ultramodernă, de 105.000 de locuri

Noul stadion, care se va numi Spotify Camp Nou, după numele celui mai important sponsor, va avea o capacitate mărită, până la 105.000 de locuri, un acoperiș ultramodern și o parcare subterană. Va exista o suprafață de 18.000 de metri pătrați de panouri solare, ca parte din proiectul transformării digitale a clubului.

Arena va dispune și de noi magazine, baruri și restaurante, precum și de un nou muzeu al clubului și un alt magazin oficial. Proiectul a fost gândit astfel încât să ofere fanilor o nouă experiență și noi perspective, dar și să aducă venituri suplimentare clubului.

Barcelona consideră că aceasta este calea normală pentru ca echipa să poată concura, din aceste puncte de vedere, cu marea rivală Real Madrid, care și-a modernizat și ea arena, sau cu Manchester United, care a investit masiv în această zonă și în stadion în ultimii ani.

Calculele prevăd ca stadionul Camp Nou să devină "inima unui hub modern de entertainment", care să genereze 247 de milioane de euro pe an.

  • Barcelona are în jur de 146.000 de "socios", adică fani-acționari, care sunt, de fapt, membri cotizanți.

În timpul lucrărilor de renovare la Camp Nou, Barcelona va juca pe stadionul olimpic Montjuic, care are o capacitate de 55.926 de locuri și care a găzduit Jocurile Olimpice din 1992. Însă se preconizează că echipa va putea reveni pe Camp Nou în timpul sezonului 2024-2025.

Ultimul meci pe care l-a jucat Barcelona pe Camp Nou a fost săptămâna trecută, în acel 3-0 cu Mallorca.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE