Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Taiwanul oferă asistență sanitară Chinei. Beijingul nu recunoaște independența insulei vecine

Publicat de: Euronews

Taiwanul îndeamnă China la calmarea situației tensionate dintre Taipei și Beijing. China nu recunoaște independența Taiwanului și intenționează să aducă insula sub controlul Beijingului. În discursul de Anul Nou, președinta Taiwanului spune că declarațiile războinice nu aduc nici un folos.

Activităţile militare ale Chinei în jurul Taiwanului nu sunt de niciun ajutor pentru menţinerea relaţiilor dintre cele două părţi, susține președinta Taiwanului. Relaţiile dintre Taiwan şi China s-au deteriorat anul trecut, Beijingul accentuând presiunea militară, diplomatică şi economică asupra insulei autonome. În august, China a organizat exerciţii militare masive lângă insulă, pentru a protesta împotriva unei vizite la Taipei a lui Nancy Pelosi, pe atunci preşedinta Camerei Reprezentanţilor SUA.

„Le spun autorităților de la Beijing că pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan este o responsabilitate care cade pe umerii celor din regiune și reprezintă așteptările comune ale tuturor. De la pandemie la schimbările politico-economice ale lumii, ambele părți ale strâmtorii se confruntă cu aceleași provocări, iar războiul nu a fost niciodată o opțiune pentru rezolvarea problemelor. Numai dialogul și cooperarea care vizează consolidarea stabilității și dezvoltării regionale reciproce pot aduce securitate și fericire mai multor persoane,” a declarat Tsai Ing-wen, președinta Taiwanului.

China se confruntă cu o explozie de cazuri de COVID-19

Dincolo de îndemnuri, președinta Taiwanului oferă ajutor din partea țării sale Chinei în lupta împotriva creșterii alarmante a numărului de cazuri de COVID-19. China se confruntă cu o explozie de cazuri de COVID-19 după ce a abandonat brusc, luna trecută, politica sa strictă „zero-COVID”, la trei ani după apariţia coronavirusului în oraşul Wuhan.

„Am văzut cum pandemia ia avânt în China. În măsura în care apar nevoile, suntem dispuși să oferim asistența necesară (poporului chinez), pe baza principiilor umanitarismului, și să ajutăm mai mulți oameni să își revină în urma pandemiei pentru a avea un an nou sănătos și sigur. Pe măsură ce pandemia a crescut recent în China, mai multe țări au adoptat contramăsuri pentru a preveni răspândirea epidemiei. Conform sfaturilor experților, activăm și măsuri de prevenire a pandemiei de astăzi până pe 31 ianuarie,” a explicat Tsai Ing-wen, președinta Taiwanului.

Taiwanul, cu 24 de milioane de locuitori, trăieşte sub ameninţarea constantă a unei invazii a Chinei. Beijingul consideră insula parte din teritoriul său ce trebuie recucerită, cu forţa dacă va fi necesar. Într-un recent discurs, liderul Chinei Xi Jinping a afirmat că Beijingul a combătut cu fermitate tentativele separatiste menite să obţină independenţa Taiwanului.

 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE