Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Marcel Ciolacu, desemnat premier de președintele Klaus Iohannis: ”Cred că nu e nicio surpriză”

La finalul consultărilor de la Palatul Cotroceni, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a fost desemnat să formeze noul Guvern, următorul pas în rocada guvernamentală.

Nicolae Ciucă și-a anunțat luni demisia de la șefia Executivului, primul pas pentru declanșarea rocadei guvernamentale.

13/06/2023 , 14:09

Klaus Iohannis a desemnat noul premier

Marcel Ciolacu a fost desemnat de președintele Klaus Iohannis să formeze noul Guvern, în urma consultărilor de la Palatul Cotroceni.

Klaus Iohannis: ”S-au terminat consultările și voi anunța în câteva momente decizia mea, însă cred că e potrivit să fac câteva remarci scurte.

Coaliția de guvernare a decis acum un an și jumătate, la constituire, să funcționeze pe un model nou pentru România, cu o schimbare a premierilor la jumătatea perioadei de guvernare.

Acest model până acum a funcționat foarte bine și sunt încredințat că va funcționa și în continuare. Am avut în prima parte ca Prim-ministru pe domnul Nicolae Ciucă, care a condus un guvern format din miniștri desemnați de partidele care sunt în coaliție, care au fost în coaliție. România, în această perioadă, a trecut prin mai multe crize și datorită felului în care Coaliția, Guvernul condus de domnul Ciucă au lucrat, România a trecut cu bine de criza energetică, de inflație, avem creștere economică și toate acestea sunt rezultatul unei munci intense. Nimic din aceste rezultate nu a venit de la sine.

Faptul că astăzi ne găsim aici ca să formalizăm rotația premierilor arată un nou nivel de implicare și seriozitate la nivelul coaliției de guvernare.

Românilor li s-a promis stabilitate și au primit stabilitate. Românilor li s-a promis o guvernare care rezolvă marile crize care s-au arătat deja la orizont atunci și au fost rezolvate.

În aceste condiții, după consultările pe care le-am avut astăzi, cred că nu este nicio surpriză, dar acum desemnez pentru poziția de Prim-ministru al României pe domnul Marcel Ciolacu, pe care îl invit să formeze un guvern al Coaliției și să continue munca dedicată, serioasă, eficientă și eficate a Coaliției cu acest guvern care se va forma probabil în scurt timp.

Domnule Prim-ministru desemnat, vă doresc mult succes în negocierile pentru formarea Guvernului și vă aștept pentru depunerea jurământului.”

Marcel Ciolacu, prima reacție după ce a fost desemnat premier: ”Îmi doresc ca viitorul Guvern al României să fie despre economie și reformă”

Marcel Ciolacu: ”Aș dori să vă transmis la mulți ani de ziua dumneavoastră.

Aș dori să-i mulțumesc domnului președinte al PNL, Nicolae Ciucă pentru gestul de onoare pe care l-a făcut și n-aș dori să-i mulțumesc din postura de prim-ministru desemnat.

Aș dori să-i mulțumesc din postura de român, pentru că prin gestul său România a trecut într-o altă etapă, într-o etapă de democrația consolidată.

Dacă Guvernul României condus de Nicolae Ciucă a adus și a fost despre stabilizarea României, îmi doresc ca viitorul Guvern al României să fie despre economie și reformă.

Până joi, România trebuie să aibă un Guvern votat și pe urmă să venim la dumneavoastră pentru depunerea jurământului și îmi asum cu toată responsabilitatea faptul că România are nevoie de aceste reforme și de PNRR:

Locul României este în UE și în NATO, indiferent de cât caută unii să ducă România către o altă direcție, drumul României este unul sigur și cu o stabilitate politică devine o certitudine”.

13/06/2023 , 13:38

Liderii AUR, la consultări cu Klaus Iohannis

La palatul Cotroceni au ajuns și președintele formațiunii AUR, George Simion, alături de Claudiu Târziu.

13/06/2023 , 13:12

Liderii USR, chemați la consultări de Klaus Iohannis

Cătălin Drulă, președintele USR, și deputații Oana Țoiu și Radu Miruță au fost chemați la consultările de la Palatul Cotroceni de președintele Klaus Iohannia. Șeful statului nu a făcut declarații, potrivit imaginilor făcute publice de Administrația Prezidențială.

13/06/2023 , 12:57

Klaus Iohannis, consultări cu UDMR separat de PSD și PNL

Președintele Klaus Iohannis a chemat la discuții reprezentanții UDMR, în contextul modului în care va avea loc rotativa guvernamentală. La consultări au participat Kelemen Hunor, liderul Uniunii, Cseke Attila și Tanczos Barna.

După desemnarea noului premier, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă se vor întâlni cu Kelemen Hunor, liderul UDMR, cu scopul de a-i oferi Uniunii portofoliul Mediului, precum și cel al Energiei, au precizat surse politice pentru Euronews România.

Potrivit acelorași surse, Kelemen Hunor nu ar accepta propunerea. În schimb, în interiorul UDMR există o tabără în jurul lui Tanczos Barna și a lui Csoma Botond care ar vrea să dea curs noii oferte. După discuția cu cei doi, Dupa discutia cu cei doi, Kelemen Hunor va convoca o ședință a conducerii Uniunii.

13/06/2023 , 12:07

Klaus Iohannis a început consultările cu PNL și PSD: ”Ceea ce s-a început și s-a discutat ca o soluție pentru stabilitatea României continuă”

Președintele Klaus Iohannis a început discuțiile cu liderul PSD, Marcel Ciolacu, cu cel al PNL, Nicolae Ciucă, și cu liderul grupului minorităţilor, Varujan Pambuccian despre desemnarea noului premier, în baza acordului referitor la rotativa guvernamentală.

”Suntem în situația pe care am planificat-o încă de acum un an și jumătate de rotație la nivelul premierului. Este extrem de important de observat că ceea ce s-a început și s-a discutat ca o soluție pentru stabilitatea României continuă în parametri planificați, de aceea suntem acum aici ca să continuăm”, a afirmat Klaus Iohannis.

13/06/2023 , 11:20

Nicolae Ciucă, despre noul Guvern condus de un premier PSD: ”Vom mai avea discuții cu UDMR”

Nicolae Ciucă, președintele PNL, a declarat că liberalii și-au dorit respectarea protocolului prin care a fost formată coaliția de guvernare și a dat asigurări că vor mai exista discuții cu liderii UDMR.

”PNL a avut două ipoteze de lucru. Prima dintre ele a fost cea în care am respectat și ne-am dorit să respectăm protocolul. Cea de-a doua este cel în care protocolul nu va putea fi respectat și atunci în baza negocierilor va exista o nouă formulă de guvernare.

Din discuțiile pe care le-am avut cu domnul președinte Ciolacu a reieșit foarte clar vom mai avea discuții cu UDMR.

Până în momentul în care se va lua o decizie, probabil nu mai târziu de seara aceasta. Marcel Ciolacu și-a exprimat disponibilitatea ca după nominalizare să mai aibă o discuție cu partenerii noștri. de la UDMR”, a explicat Nicolae Ciucă, după ce a fost ales președinte al Senatului.

Nicolae Ciucă, despre nominalizarea lui Bogdan Mateescu la Ministerul Justiției: ”Discutăm despre un profesionist care a fost președintele CSM”

”Este vorba despre o persoană (Bogdan Mateescu, n.red) care deocamdată este doar în discuție, în analiză. Dacă ne uităm la CV-ul domniei sale, putem să vedem că discutăm despre un profesionist care a fost președintele CSM.

Trebuie să mergem mai departe pe parcursul pe care România s-a încadrat foarte bine după ce nu mai avem aplicat MCV-ul. Trebuie să ne menținem în această linie de modernizare și de menținere a independenței justiției”, a afirmat fostul premier.

De asemenea, Nicolae Ciucă a afirmat că Marcel Boloș ”a fost un ministru foarte bun și poate să-și îndeplinească în continuare îndatoririle chiar și la Ministerul de Finanțe”.

13/06/2023 , 08:16

Surse: Cum ar arăta Guvernul Ciolacu fără UDMR

Dacă Marcel Ciolacu va fi desemnat de președintele Klaus Iohannis pentru funcția de premier, Guvernul PSD-PNL ar urma să fie compus, cel mai probabil, din 18 ministere. Surse politice au declarat pentru Euronews România că portofoliile urmează să fie împărțite în mod egal între social-democrați și liberali, ceea ce dă de înțeles că ar fi exclusă participarea UDMR în viitoarea echipă guvernamentală.

Aceleași surse au mai precizat că pentru portofoliul Justiției este luată în calcul nominalizarea lui Bogdan Mateescu, fost președinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Sebastian Burduja este favorit pentru a prelua conducerea Ministerului Energiei, în locul lui Virgil Popescu.

De asemenea, Marcel Boloș ar putea fi ministru al Finanțelor în Guvernul condus de Marcel Ciolacu.

Posibila componență a Guvernului Ciolacu

Premier: Marcel Ciolacu

Vicepremieri:

- Catalin Predoiu (PNL)

- Marian Neacșu (PSD)

Ministerele PSD

Transporturi - Sorin Grindeanu

Fonduri Europene - Adrian Câciu

Agricultură - Florin Barbu

Economie - Radu Oprea

Apărare - Angel Tîlvăr

Familie - Gabriela Firea

Digitalizare - Bogdan Ivan

Muncă - Marius Budăi

Sănătate - Alexandru Rafila

Ministerele PNL

Interne - Cătălin Predoiu

Dezvoltare - Adrian Veștea

Finanțe - Marcel Boloș

Externe - Luminița Odobescu

Mediu - Mircea Fechet

Cultură - Raluca Turcan

Energie - Sebastian Burduja

Educație - Ligia Deca

Justiție - Bogdan Mateescu

În cazul în care Marian Neacșu va ajunge premier, conducerea Secretariatului General al Guvernului ar urma să fie preluată de Mircea Abrudean.

De asemenea, pentru postul de șef al Cancelariei prim-ministrului este luat în calcul Alexandru Mihai Ghigiu, actualul președintele Institutului Național de Administrație (INA).

13/06/2023 , 07:35

Klaus Iohannis, consultări la Palatul Cotroceni pentru a pune în aplicare rotativa guvernamentală

Președintele Klaus Iohannis a convocat partidele parlamentare, marţi, pentru consultări pentru a desemna candidatul pentru funcția de premier, a anunțat Administrația Prezidențială.

Consultările vor avea loc la Palatul Cotroceni. La ora 12:00, Klaus Iohannis va purta discuții cu liderii PSD, PNL și ai grupului parlamentar ce reprezintă minoritățile naționale.

De la ora 12,30 se vor desfăşura consultările cu UDMR, de la 13,00 - cu USR, iar de la 13,30 - cu AUR.

Potrivit Agerpres, președintele Klaus Iohannis a luat act, luni, de demisia lui Nicolae Ciucă din funcția de prim-ministru și a semnat decretul prin care Cătălin Predoiu, ministrul Justiției, va asigura interimatul la conducerea Guvernului.

Conducerea Guvernului ar urma să fie preluată de Marcel Ciolacu, președintele PSD, așa cum prevede protocolul dintre PNL și PSD.

12/06/2023 , 18:02

Cătălin Predoiu, desemnat premier interimar

Președintele României, Klaus Iohannis, a luat act de demisia lui Nicolae Ciucă și l-a desemnat premier interimar pe Cătălin Predoiu.

”Președintele României, domnul Klaus Iohannis, l-a primit luni, 12 iunie 2023, pe domnul Nicolae-Ionel Ciucă, la Palatul Cotroceni, care și-a înaintat oficial demisia din funcția de Prim-ministru.

În temeiul prevederilor constituționale, Președintele României a luat act de demisia domnului Nicolae-Ionel Ciucă și a semnat decretul prin care se constată vacantarea funcţiei de Prim-ministru al Guvernului României.

Totodată, Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru desemnarea domnului Marian-Cătălin Predoiu ca Prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile Prim-ministrului până la formarea noului Guvern.

În temeiul prevederilor art. 85 alin. (1) și ale art. 103 alin. (1) din Constituția României, Președintele României va invita marți, 13 iunie 2023, la Palatul Cotroceni, liderii partidelor și formațiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, pentru consultări în vederea desemnării candidatului pentru funcția de Prim-ministru.”, se arată în comunicatul transmis de Administrația Prezidențială.

12/06/2023 , 17:01

Surse: Cătălin Predoiu, interimar

Cătălin Predoiu, ministrul Justiției în Guvernul Ciucă, va asigura interimatul, potrivit surselor Euronews România.

Predoiu a mai fost premier interimar în 2012, dupa demisia lui Emil Boc.

12/06/2023 , 16:07

Nicolae Ciucă și-a anunțat demisia

”În urmă cu două săptămâni, împreună cu ceilalți lideri de coaliție, am ieșit în declarație comună și ne-am asumat cu toții că rotativa nu se produce pe 25 mai, așa cum era asumat, ci ne continuăm responsabilitatea, așa încât să închidem conflictul de muncă din educație. Pe baza dialogului și a tot ceea ce a putut să însemne o foarte bună coordonare la nivelul coaliției, la nivelul guvernului cu ministerele de linie și cu reprezentații sindicatelor din educație am reușit să convenim asupra unei forme de act normativ, astfel încât doleanțele dascălilor să poată să fie acoperite și, în felul acesta, să redăm încrederea și respectul față de profesorii, educatorii și învățătorii din sistemul de învățământ românesc.

Astfel, prin ordonanța de urgență de astăzi nu am făcut decât să convenim și să asumăm cu responsabilitate toate aceste măsuri, rugând sindicatele să înțeleagă că e nevoie de măsuri care să fie sustenabile, care să nu fie populiste și să reprezinte decizia politică responsabilă, în interes public și în interesul tuturor celor care își desfășoară activitatea în nobila meserie de dascăl”, a anunțat Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă și-a anunțat demisia

”Ca atare, considerat fiind că acest conflict a fost încheiat și, așa cum ne-am asumat la nivelul coaliției, astăzi a venit momentul în care îmi închei activitatea de prim-ministru al guvernului României.

În felul acesta, în cadrul discuțiilor pe care le-am avut la nivelul coaliției, odată ce am să merg să-mi depun mandatul la președintele României, încep procedurile la nivelul coaliției pentru efectuarea rocadei. Ceea ce e important de menționat este faptul că imediat după aceasta vom avea un guvern interimar care va funcționa până în momentul în care se va finaliza învestirea unui nou guvern, care sperăm să fie învestit, până la finele săptămânii.

Ciucă: Ne-am propus ca până joi să avem un guvern învestit

Noi ne-am propus ca până joi să avem guvernul învestit și, în felul acesta, să putem să ne ocupăm, în continuare, de subiectele care sunt prioritare, atât prin programul de guvernare, cât și pentru tot ceea ce înseamnă guvernarea unei țări.

Doresc la final de mandat să mulțumesc tuturor celor cu care am lucrat în această perioadă. Nu vreau să vorbesc despre tot ceea ce am realizat, pentru că avem lucruri pe care le-am înfăptuit așa cum trebuie. Sunt și lucruri pe care nu am reușit să le realizăm. Sunt chestiuni pe care le asumăm, dar ceea ce important e faptul, că atunci când ne-am asumat să guvernăm, ne-am asumat să rezolvăm o situație, o criză politică la finele anului 2021, să avem instrumentele necesare prin care să gestionăm crizele care deja începuseră să apară și, iată, astăzi, după un an și aproape 7 luni, având la dispoziție o serie întreagă de măsuri și decizii prin care putem să asumăm, fără lipsă de modestie, că am asigurat stabilitatea țării”, a mai spus Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă a transmis și ce dorește pentru viitorul țării.

”Consider că e foarte important ca și de aici înainte toate partidele să poată să își asume, în continuare, decizii și măsuri, să aibă dialog cu toți actorii care contribuie la buna desfășurare a vieții în România, astfel încât să avem stabilitate politică și, desigur, creștere, progres economic”.

12/06/2023 , 15:15

Variantele PNL de negociere în viitorul guvern Ciolacu

Astăzi, înainte de ședința coaliției, va exista o discuție informală între liderul PNL Nicolae Ciucă și ceilalți lideri, prim-vicepreședinți și actualul secretar general al partidului. Potrivit surselor Euronews, dacă Nicolae Ciucă a ajuns la o înțelegere cu PSD pentru a forța ieșirea UDMR de la gurvernare, prim-vicepreședinții ar merge mai degrabă pe ideea respectării protocolului, pe preluare Ministerului Transporturilor și a Ministerului de Finanțe.

Potrivit propriei analize, scoaterea UDMR de la guvernare ar putea crea un handicap pentru majoritatea din parlament. Prim-vicepreședinții ar putea să încerce să-l convingă pe Nicolae Ciucă să nu scoată UDMR de la guvernare, mai ales că principalul câștigător ar putea fi Marcel Ciolacu.

În cazul în care UDMR iese de la guvernare, se schimbă modul de împărțire a ministerelor. PNL ar putea să ia Ministerul Dezvoltării și Ministerul Mediului, dar la masa negocierilor ar trebui să cedeze Ministerul Transporturilor și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Ministerul Culturii ar urma să fie preluată de PNL, care va da Ministerul Digitalizării la schimb PSD-ului.

Potrivit surselor Euronews, Lucian Bode s-ar putea să nu se mai regăsească în viitoarea formulă de guvern. Cel mult, va asigura interimatul.

La PSD lucrurile sunt clare. Trei nume noi se vor regăsi în viitorul Guvern:

  • Radu Oprea, actualul lider al senatorilor PSD, va fi la Ministerul Economiei,
  • Bogdan Ivan, deputat din Bistrița, ar putea prelua portofoliul Ministerului Digitalizării,
  • Eugen Barbu, președintele Comisiei de Agricultură, va fi la Ministerul Agriculturii.
12/06/2023 , 12:59

Calendarul rotativei

Odată ce premierul Nicolae Ciucă își va depune mandatul, urmează ca președintele României să ia act de demisie. Ciucă a mai anunțat că va demisiona pe data de 26 mai, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat din două motive: greva profesorilor și refuzul lui Marcel Ciolacu de a prelua funcția până la încheierea negocierilor cu sindicatele.

Tot luni, Klaus Iohannis va trebui să desemneze un premier interimar. Sunt trei nume vehiculate: mininstrul Justiției - Cătălin Predoiu, ministrul de Interne - Lucian Bode sau ministrul Cercetării, Sebastian Burduja.

Marți, 13 iunie, șeful statului urmează să cheme partidele la Palatul Cotroceni pentru consultări, în vederea formării noului Executiv. Și tot în această zi, potrivit protocolului politic, Marcel Ciolacu va fi desemnat premierul României.

Urmează al treilea scenariu - împărțirea portofoliilor din Guvern între PSD și PNL. Astfel, miercuri, 14 iunie viitorul premier al României, Marcel Ciolacu va anunța lista cu cei care vor face parte din noul Executiv. Mai apoi, urmează testul din Parlament. Asta înseamnă că vor avea loc audierile în comisiile de specialitate.

Joi sunt programate votul în plen pentru noul Guvern și depunerea jurământului la Palatul Cotroceni.

În ceea ce îl privește pe Nicolae Ciucă, cel mai probabil acesta nu se va mai regăsi în viitorul Guvern condus de Marcel Ciolacu. Va rămâne președinte PNL și va prelua portofoliul de șef al Senatului.

12/06/2023 , 10:22

Demisia lui Nicolae Ciucă, așteptată astăzi

Premierul Nicolae Ciucă urmează să demisioneze astăzi de la șefia Executivului, primul pas pentru declanșarea rocadei guvernamentale. PNL și PSD iau în serios varianta unui Guvern fără UDMR, dacă maghiarii nu acceptă cedarea ministerului Dezvoltării.

Demisia lui Nicolae Ciucă din funcția de premier este programată pentru ora 12. Sunt confirmări solide atât din partea PNL, PNL, cât și a Guvernului.

Nicolae Ciucă este așteptat să prezinte un bilanț al activității sale, al perioadei de un și jumătate de când este în fruntea Guvernului. După anunțarea demisiei, Ciucă va merge la Palatul Cotroceni să-și depună mandatul.

Cine ar putea fi premier interimar după demisia lui Nicolae Ciucă

Tot astăzi ar urma să aibă loc și desemnarea unui premier interimar. Va fi unul dintre miniștrii PNL. Sunt trei nume luate în calcul: Cătălin Predoiu, ministrul Justiției, Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, și Lucian Bode, ministrul de Interne.

În cel mai bun caz, joi am putea avea un Guvern PSD instalat la Palatul Victoria.

12/06/2023 , 10:22

Planul pentru rotativa guvernamentală, discutat în interiorul partidelor din coaliție

Duminică este programată o ședință a liderilor PSD care vor discuta despre modalitatea în care va fi realizată rotativa guvernamentală, iar luni este programată o întrevedere a conducerii PNL.

În ceea ce privește atitudinea față de UDMR, liberalii și social-democrații par mai concilianți în acest moment și îi doresc în continuare pe maghiari în coaliție și sunt dispuși să facă concesii în acest sens. Nu ar fi exclus ca cei de la UDMR să rămână cu cele două Ministere - Ministerul Dezvoltării și Ministerul Mediului, au precizat surse politice pentru Euronews România.

În ceea ce privește structura, Guvernul ar urma să fie compus din 18 minister, cu două mai puține decât în prezent; opt ministere la PSD, opt ministere la PNL și două ministere la UDMR.

După ce nu va mai fi premier, Nicolae Ciucă nu se va mai regăsi în viitorul Guvern pe care-l va conduce Marcel Ciolacu. Există posibilitatea ca Nicolae Ciucă să devină președintele Senatului, însă o decizie finală nu a fost luată în acest sens.

O decizie va fi luată în acest week-end după discuțiile din interiorul coaliției guvernamentale. Dacă rotativa nu se face până la finalul acestei luni, există premisele ca ea să fie amânată până la toamnă.

Alături de Ciucă vor elibera funcțiile și toți consilierii pe care i-a avut la Palatul Victoria.

Totodată, Nicolae Ciucă nu dorește să rămână premier interimar, Klaus Iohannis urmând să desemneze un vicepremier, până la instalarea lui Marcel Ciolacu în funcția de șef al Executivului.

Marcel Ciolacu vrea funcția de premier mai repede decât prevede procedura

Klaus Iohannis îl va numi pe Marcel Ciolacu pentru funcția de premier, iar acesta va avea timp zece zile pentru a-și prezenta programul și noii membri ai Guvernului, în Parlament.

Totuși, intenția coaliției de guvernare ar fi ca până la finalul săptămânii viitoare să avem un nou Guvern instalat.

Liderii coaliției doresc să evite prelungirea, asta pentru că va începe și vacanța parlamentară și nu doresc să aștepte până în toamnă cu instalarea noului Guvern.

Pe de altă parte, Nicolae Ciucă va rămâne însă președintele PNL și va prelua portofoliul de președinte al Senatului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE