Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Disensiuni pe tema rotativei guvernamentale. PSD își revendică drepturile, PNL vrea amânarea până în toamnă

Liderii coaliției de guvernare s-au întâlnit la Palatul Victoria pentru a discuta despre rotativa guvernamentală, amânată din cauza grevei în învățământ. În urma discuțiilor au ajuns la mai multe scenarii.

Surse din coaliție spun că în momentul în care greva profesorilor se va încheia vor continua discuțiile despre rocadă. Guvernul nu mai are ce să le ofere profesorilor, pentru că bugetul României nu se dublează anul viitor.

Mai multe scenarii privind rotativa

Este neclar în acest moment ce se va întâmpla în perioada următoare. Există câteva scenarii pe care liderii coaliției le-au luat în calcul.

Scenariul optimist este ca greva să înceteze zilele acestea. În acest caz, la finalul săptămânii, Nicolae Ciucă și-ar da demisia, ceea ce ar însemna că undeva la jumătatea săptămânii următoare viitorul Guvern ar putea fi instalat la Palatul Victoria.

Sunt discuții și pe alte scenarii în interiorul partidelor. Unii lideri liberali spun că rotativa ar trebui împinsă până în toamnă, pentru că se apropie vacanța parlamentară și ar fi greu de adus în București parlamentarii, senatorii și deputații pentru votul de învestitură.

Social democrații avertizează că, dacă până la finalul lunii rotativa nu se produce, se creează premisele ruperii coaliției de guvernare.

Problematică este și prezenta UDMR în viitorul Guvern. Cei de la UDMR, spun surse din coaliție, vor rămâne în Guvern, dacă vor accepta condițiile PSD și PNL, ceea ce înseamnă, cel mai probabil, cedarea Ministerului Dezvoltării.

În data de 26 mai ar fi trebuit să aibă loc demisia lui Nicolae Ciucă, însă a fost amânată pe fondul crizei din Educație.Și Klaus Iohannis a spus, săptămâna trecută, că nu pot fi duse negocieri pentru rotativă în contextul grevei.

Taguri

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE