Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Viena: Summit Mondial despre climă. Războiul din Ucraina, subiect de discuție

Conferința privind clima are loc la Viena astăzi, 14 iunie, la exact 30 de ani de la Summitul Pământului din 1992, de la Rio de Janeiro, unde a fost semnat tratatul Convenției-cadru a Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice (CCONUSC).

Din 1992, au avut loc multe discursuri pe această temă, s-au făcut multe promisiuni, dar emisiile continuă să crească, iar criza climatică și problema poluării sunt mai presante ca niciodată.

Emisiile globale de dioxid de carbon au crescut

Secretarul General al ONU este de părere că angajamentele naționale privind schimbările climatice nu sunt suficient de bune.

„Permiteți-mi să fiu direct: majoritatea promisiunilor naționale privind clima, pur și simplu, nu sunt suficiente”, a declarat Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, la conferința de la Viena.

El a atras atenția că, anul trecut, emisiile globale de dioxid de carbon legate de energie au crescut cu 6%, deși ar fi trebuit să scadă.

Unul dintre subiectele abordate la summit este și războiul din Ucraina și modul în care mediul este afectat.

Războiul aduce o nouă dimensiune crizei climatice

„Faptul că ne confruntăm cu un război în Europa a spulberat convingeri de mult timp și acum adaugă o nouă dimensiune la subiectul schimbărilor climatice. Criza climatică, precum și războiul, ne lasă copleșiți de temeri și îngrijorări cu privire la ceea ce va urma”, se arată pe site-ul summitului.

În cadrul conferinței din acest an, organizatorii speră să trimită un semnal puternic lumii că există speranță pentru pace și un viitor durabil.

Deși organizatorul Arnold Schwarzenegger participă doar virtual la acest summit mondial din Austria, liderii principali în chestiunile de mediu din Europa și SUA se vor întâlni față în față la Viena.

Printre participanți se numără vice-președintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, și directorul Agenției pentru Protecția Mediului din SUA, Michael S. Regan.

Activiștii pentru mediu nu se așteaptă la rezultate specifice. La urma urmei, acesta este în principal un eveniment de networking și de atragere a atenției asupra problemelor de mediu. Cu toate acestea, cea de-a cincea ediție a Conferinței pentru Protecția Mediului de la Viena a devenit una dintre cele mai mari întruniri din lume pe acest subiect.

Mișcarea Fridays for Future, de exemplu, speră să obțină un anume progres, ca o compensație pentru cei care au fost afectați de schimbările climatice.

Una dintre problemele principale este, bineînțeles, continuarea folosirii cu precădere a combustibililor fosili. Mulți activiști cer introducerea unui embargo substanțial asupra gazelor și petrolului provenind din Rusia, țară agresor de război.

Schimbare în modul de gândire

Alții au ridicat chestiunea rolului Europei privind extracția combustibilior fosili din Africa. Dar Arnold Schwarzenegger dorește să obțină un lucru înainte de toate: o schimbare în modul de gândire al populației lumii.

Pentru a obține aceasta, el folosește adesea exemple practice, pentru ca mesajul său să ajungă la oameni din toate categoriile sociale. Cum ar fi, în loc de tacâmuri și veselă din plastic, oamenii ar trebui să folosească produse din ceramică, iar în supermarketuri produsele regionale sunt semnificativ mai prietenoase cu mediul decât cele importate. Cu toate acestea, din cauza creșterii ratei inflației, unii consumatori nu au mereu de ales și de aceea, politicienii sunt chemați să acționeze în această direcție.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE