Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sudan: Diplomații și cetățenii din SUA, Marea Britanie, Franța și China sunt evacuați

Publicat de: Euronews

Diplomaţi şi cetăţeni din SUA, Marea Britanie, Franţa şi China vor fi evacuaţi din Sudan pe cale aeriană, în timp ce luptele continuă, potrivit unui comunicat al armatei sudaneze, scrie Agerpres.

Şeful armatei, Fattah al-Burhan, a fost de acord să faciliteze şi să asigure evacuarea lor "în următoarele câteva ore", se menţionează în comunicat.

El se află într-o luptă acerbă pentru putere cu liderul unei facţiuni paramilitare rivale, "Forţele de Sprijin Rapid" (FSR).

Planurile precedente de evacuare a cetăţenilor străini nu au fost puse în aplicare din cauza problemelor legate de securitate.

Vor fi evacuați cu avioane militare

Un comunicat al armatei indică faptul că rezidenţi şi diplomaţi britanici, americani, francezi şi chinezi vor fi evacuaţi pe cale aeriană la bordul unor avioane militare de transport din capitala Khartoum.

Aeroportul internaţional din Khartoum a fost închis din cauza violenţelor, ambasadele străine - inclusiv cele ale SUA şi Marii Britanii - fiind în imposibilitatea de a-şi aduce cetăţenii acasă.

Arabia Saudită a anunţat, de asemenea, că organizează evacuarea cetăţenilor saudiţi şi a cetăţenilor din ţările "surori". Armata sudaneză a precizat că misiunea diplomatică saudită a fost deja evacuată.

Conflictul a intrat în cea de-a doua săptămână, în pofida acordului dintre părţi - armata şi FSR, - asupra unei încetări a focului de trei zile- începând de vineri - pentru sărbătoarea musulmană Eid al-Fitr, ce marchează sfârşitul lunii sfinte de post a Ramadanului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE