Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

The Washington Post: Ucraina a planificat atacuri asupra forțelor rusești din Siria, arată un document scurs în presă

Agenția de informații militare a Ucrainei a elaborat planuri pentru a efectua atacuri secrete asupra forțelor rusești din Siria, folosind ajutorul kurzilor, potrivit unui document de top al serviciilor secrete americane, care a fost dezvăluit, spune The Washington Post.

Introducerea unui nou câmp de luptă - la mii de kilometri de războiul din Ucraina - părea menită să impună costuri și victime Rusiei și grupului său paramilitar Wagner, care este activ în Siria, și, eventual, să forțeze Moscova să redistribuie resurse din Ucraina.

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a ordonat oprirea planificării în decembrie, dar documentul care a făcut obiectul unei scurgeri de informații, bazat pe informații culese până la 23 ianuarie, prezintă în detaliu modul în care a progresat planificarea și cum ar putea decurge o astfel de campanie dacă Ucraina ar relua-o.

Documentul - care pe alocuri poartă marcajul HCS-P, detaliază modul în care ofițerii Direcției principale de informații, serviciul de informații militare al Ministerului ucrainean al Apărării, ar putea planifica atacuri negabile care ar evita implicarea guvernului ucrainean însuși.

Washington Post a obținut documentul, care nu a fost raportat anterior, dintr-un teanc de materiale de informații care ar fi fost scurse pe o cameră de chat Discord de către Jack Teixeira, membru al Gărzii Naționale Aeriene din Massachusetts. Departamentul Apărării a refuzat să comenteze.

Intervenția din 2015 a președintelui Vladimir Putin în Siria pentru a ajuta regimul Assad, aflat în conflict, să își păstreze puterea în timpul războiului civil, a creat o prezență permanentă de mii de soldați ruși în această țară. Desfășurarea, care include avioane de război avansate și sisteme de apărare aeriană, a consolidat prezența regională a Moscovei, dar există într-un mediu pe care Rusia nu îl controlează în totalitate. Moscova a transferat unele trupe și echipamente din Siria pe câmpul de luptă din Ucraina în toamna anului trecut, ceea ce ar fi putut determina Kievul să evalueze că plecarea lor a creat vulnerabilități.

Cum ar fi trebuit să se desfășoare planul

Atacurile asupra forțelor rusești din Siria "ar putea ridica nivelul de amenințare până la punctul în care rușii ar trebui să cheme întăriri", ceea ce ar putea ajuta efortul de război din Ucraina, a declarat Aron Lund, membru al grupului de reflecție Century International.

În timpul planificării din decembrie, se arată în document, ofițerii de informații militare ucraineni au favorizat lovirea forțelor rusești cu ajutorul unor vehicule aeriene fără pilot și începerea "la scară mică" sau, eventual, limitarea loviturilor doar la forțele grupului de mercenari Wagner.

Ofițerii ucraineni au luat în considerare antrenarea unor agenți ai Forțelor Democratice Siriene (FDS), forța militară din nord-estul autonom al Siriei controlat de kurzi, pentru a lovi ținte rusești și pentru a desfășura "activități nespecificate de "acțiune directă" împreună cu atacuri cu UAV [vehicule aeriene fără pilot la bord]", potrivit documentului.

Pe măsură ce planificarea a avut loc în toamna anului trecut, FDS a solicitat instruire, sisteme de apărare aeriană și o garanție că rolul său va fi ținut secret în schimbul susținerii operațiunilor ucrainene. Conducerea FDS a interzis, de asemenea, loviturile asupra pozițiilor rusești din zonele kurde, se arată în document.

"Documentele despre care vorbiți cu privire la forțele noastre nu sunt reale; forțele noastre nu au fost niciodată o parte în războiul ruso-ucrainean", a declarat Farhad Shami, un purtător de cuvânt al FDS.

Documentul indică faptul că Turcia era la curent cu planificarea, precizând că oficialii turci "au căutat să evite o potențială ripostă" și au sugerat ca Ucraina să își organizeze atacurile din zonele kurde în loc de cele din nord și nord-vest, deținute de alte grupuri rebele, unele dintre ele susținute de Turcia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE