Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

SUA vor începe pregătirea trupelor ucrainene. Tancurile Abrams de antrenament vor fi livrate la sfârșitul lunii mai

Statele Unite vor începe în următoarele săptămâni să instruiască forțele ucrainene în folosirea și întreținerea tancurilor Abrams, a declarat Washingtonul.

Decizia vine în contextul în care liderii din domeniul apărării din întreaga Europă și din lume se întâlnesc la baza aeriană Ramstein, în cadrul efortului continuu de coordonare a livrării de arme și alte echipamente către Ucraina.

Antrenamentul va dura zece săptămâni

Potrivit oficialilor, 31 de tancuri vor sosi în zona de antrenament Grafenwoehr din Germania la sfârșitul lunii mai, iar trupele vor începe antrenamentele câteva săptămâni mai târziu, scrie euronews.com.

Oficialii au declarat că antrenamentul trupelor va dura aproximativ zece săptămâni. Tancurile de antrenament nu vor fi cele care vor fi date Ucrainei pentru a fi folosite în războiul împotriva Rusiei. În schimb, 31 de tancuri de luptă M1A1 sunt recondiționate în SUA, iar acestea vor merge pe front atunci când vor fi pregătite.

Obiectivul a fost ca trupele să fie antrenate până când tancurile recondiționate vor fi gata, astfel încât să poată trece imediat la luptă. Tancurile sunt recondiționate pentru a răspunde nevoilor Ucrainei.

Aproximativ 250 de soldați vor fi instruiți

Potrivit oficialilor, aproximativ 250 de soldați ucraineni vor fi instruiți pentru a opera tancurile, iar alții vor învăța cum să le repare și să le întrețină. De asemenea, după cele zece săptămâni inițiale, ar putea fi asigurată o pregătire suplimentară privind modul de luptă și manevră cu tancurile. Oficialii au vorbit sub protecția anonimatului pentru a oferi detalii care nu sunt făcute publice.

Până în prezent, SUA au instruit 8.800 de soldați ucraineni care s-au întors deja pe câmpul de luptă, iar alți aproximativ 2.500 sunt în curs de instruire. Pregătirea lor a inclus totul, de la instruirea de bază în domeniul armelor până la modul de desfășurare a operațiunilor de luptă și modul de întreținere și reparare a echipamentelor.

Administrația președintelui american Joe Biden a anunțat în ianuarie că va trimite tancuri Abrams în Ucraina, după ce a insistat timp de luni de zile că acestea sunt prea complicate și prea greu de întreținut și reparat.

Sub o presiune intensă din partea Ucrainei și a altora pentru ca tancurile să ajungă mai repede în țara sfâșiată de război, administrația Biden a anunțat luna trecută că va accelera livrarea tancurilor Abrams, optând pentru a trimite un model mai vechi recondiționat care poate fi gata mai repede. Obiectivul este de a trimite în zona de război, până în toamnă, mașinile de luptă de 70 de tone.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE