Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

SUA, pregătite să livreze noi bombe cu dispersie Kievului. Cât de eficiente au fost acestea până în prezent

Imaginile de luna trecută cu trupele rusești care se retrag dintr-un satul Urozhaine, din sud-estul Ucrainei, sub focul artileriei forțelor ucrainene, demonstrează impactul munițiilor cu dispersie pe câmpul de luptă. Dar utilizarea lor de către forțele Kievului indică totodată un compromis sumbru în acest conflict lung de 18 luni. Alegând să folosească acest tip de muniție, Kievul și Washingtonul au decis să pună continuarea contraofensivei mai presus de amenințările pe termen lung pe care le prezintă acest tip de muniție pentru civili.

Acum, la două luni după ce Statele Unite au trimis o primă tranșă din acest tip de armament Ucrainei pentru a se asigura că trupele sale nu rămân fără muniție, trei oficiali americani au declarat, potrivit publicației The New York Times că administrația Biden intenționează să trimită mai multă muniție cu dispersie.

Mai multă muniție cu dispersie pentru Kiev

Unul dintre oficiali a declarat că armele sunt esențiale pentru a ajuta Ucraina să mențină inițiativa pe frontul sudic. Toți cei trei oficiali au vorbit sub rezerva anonimatului. Decizia președintelui Biden din această vară de a trimite muniție cu dispersie în Ucraina, după rugămințile președintelui Volodimir Zelenski, a atras o serie de critici chiar și din partea aliaților apropiați Washingtonului.

Atât Rusia, cât și Ucraina au folosit astfel de muniții cu mult înainte ca transportul american să ajungă la mijlocul lunii iulie. Aici trebuie făcută însă o distincție crucială. Rusia a folosit acest tip de muniție împotriva unei țări pe care o invadase, în timp ce Ucraina le folosește pe teritoriul său, împotriva forțelor invadatoare. Munițiile cu dispersie au fost interzise de peste 100 de țări din cauza efectelor devastatoare pe care le au, uneori după ani de zile, asupra civililor care pot detona din greșeală proiectile neexplodate.

Unii militari ucraineni au declarat că munițiile cu dispersie furnizate de Washington au reprezentat un avantaj puternic și un substitut necesar pentru stocurile tot mai mici de proiectile de artilerie de 155mm. Dar alți militari ucraineni au fost mai cumpătați, spunând că munițiile cu dispersie sunt folosite mai ales în situații în care infanteria inamică este expusă și că sunt în mare parte ineficiente împotriva pozițiilor rusești bine fortificate, acestea din urmă reprezentând principalul obstacol în calea contraofensivei ucrainene.

Până în prezent, au declarat oficialii americani, acestea au fost folosite pentru a lovi concentrări de trupe rusești, sisteme de artilerie, sisteme de apărare aeriană, depozite de muniție, stații radar și vehicule. Oficialii americani nu vor să spună câte muniții cu dispersie au fost incluse în primul transport, din sutele de mii pe care Pentagonul le are la dispoziție.

Munițiile cu dispersie furnizate de americani sunt lansate din obuziere de 155mm, cu o rază de acțiune de aproximativ 24 de km. Unii experți militari fac acum presiuni pentru muniții cu dispersie care pot fi lansate de pe sisteme de rachete și care pot lovi ținte aflate la zeci de kilometri distanță.

Importanța tot mai mare a munițiilor cu dispersie

În condițiile în care stocurile statelor NATO în ceea ce privește alte tipuri de muniții sunt foarte scăzute, iar producătorii de arme din SUA și Europa nu pot ține pasul, experții au precizat că munițiile cu dispersie ar putea fi unul dintre singurele mijloace disponibile pentru a reface aprovizionarea Ucrainei.

Oficialii americani au estimat că forțele ucrainene folosesc până la 8.000 de obuze pe zi pe toată linia frontului, inclusiv sute de bombe cu dispersie. Munițiile cu dispersie ar putea deveni ceea ce George Barros, de la Institutul pentru Studiul Războiului, a spus că ar putea fi "un element permanent în arsenalul ucrainean". Acest lucru este deosebit de îngrijorător pentru cei care se opun folosirii acestui tip de muniție. În egală măsură, fără acest tip de muniție, forțele ucrainene nu pot egala puterea de foc a Rusiei, așa cum precizează și liderii de la Kiev.

„Vreau să privesc acest lucru dintr-o perspectivă care ține de corectitudine”, a declarat dl Zelenski în iulie la summitul anual al NATO de la Vilnius. „Rusia folosește în mod constant muniții cu dispersie pe teritoriul nostru, iar ei luptă doar pe teritoriul nostru. Ne ucid oamenii noștri”.

Ca o condiție pentru a primi muniții cu dispersie de la Statele Unite, Zelenski și înalți oficiali ucraineni din domeniul apărării s-au angajat să evite să le folosească în zone în care ar putea fi loviți civili. Oficiali ruși de rang înalt, comandanți și bloggeri militari de pe linia frontului au acuzat Ucraina că a folosit muniții cu dispersie nu numai asupra trupelor rusești, ci și asupra zonelor populate de civili. Statele Unite au respins aceste afirmații ca fiind dezinformări.

Deocamdată, forțele ucrainene spun că sosirea munițiilor cu dispersie americane nu numai că a ridicat moralul, dar a ajutat la distrugerea pozițiilor defensive rusești din sud, la menținerea presiunii asupra trupelor rusești din est și la stoparea atacurilor rusești în nord-est.

Munițiile cu dispersie, folosite în apărarea orașului Kupiansk

Unii experți indică locuri specifice în care susțin că munițiile cu dispersie au ajutat. Unul dintre aceste locuri este micul oraș Kupiansk din provincia Harkov, unde Ucraina le-a folosit mai mult ca mijloc de apărare decât ca atac.

Ucraina se luptă de luni de zile să mențină controlul asupra orașului Kupiansk în fața unui asalt rusesc. Pierderea acestuia acum ar putea fi o lovitură majoră pentru ucraineni. Deși luptele de la Kupiansk rămân aprige, forțele ucrainene continuă să reziste, iar mare parte din acest lucru se datorează munițiilor cu dispersie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE