Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina evacuează civilii din Kupiansk, în timp ce Rusia încearcă să recucerească orașul eliberat anul trecut

Ordinul guvernului a fost clar: toți cei care se aflau încă aici trebuie să plece. De săptămâni întregi, Rusia și-a intensificat atacurile asupra orașului Kupiansk, încercând să-l recucerească după ce anul trecut forțele ucrainene au reușit să alunge armata rusă de aici. În timp ce Kievul își concentrează forțele în mare parte în sudul țării, Moscova încearcă să câștige teren în alte părți.

Ciocnirile dintre forțele ucrainene și cele ruse în această parte a țării cresc în intensitate de la o zi la alta. În joc este controlul unei rute strategice de aprovizionare militară, dar și al unui important nod feroviar.

Bombardamentele aproape constante ucid în fiecare săptămână între cinci și zece civili în oraș și în zona înconjurătoare, potrivit guvernatorului regional. Deși oficialii de aici sunt reticenți în a recunoaște riscul iminent al unei a doua ocupații rusești, ei spun că nu mai pot garanta siguranța oamenilor care aleg să rămână. Oficialii ucraineni au ordonat locuitorilor să evacueze orașul încă din data de 10 august.

Mii de oameni nu vor să plece

În zilele care au trecut de la emiterea ordinului, aproximativ 2.000 de persoane au semnat declarații prin care afirmă că nu vor să plece și, a declarat primarul localității, potrivit The Washington Post. Doar aproximativ 6.000 de persoane au mai rămas în orașul Kupiansk, a mai spus el.

Săptămâna trecută, voluntarii din Harkov, îmbrăcați în veste, căști și ochelari de protecție pentru a se proteja de bombardamente, s-au oprit în fața unei case mici pe un drum de pământ și au ajutat-o pe Valentina Ohrimenko, în vârstă de 78 de ani, să își ducă bagajele la duba lor albastră. O vecină de peste drum a plâns când a văzut-o plecând. Valentina și-a făcut timp să își încuie ușa din față și poarta, chiar și în timp ce artileria inamică răsuna puternic în apropiere, iar fumul se ridica în depărtare. Inițial, Valentina își amânase plecarea pentru a-și recolta cartofii. Apoi, pe 14 august, un mortier i-a lovit grădina, distrugându-i culturile și aruncând în aer toate ferestrele de la casă. "M-a făcut să plec puțin mai repede decât am plănuit", a spus ea.

În ciuda pericolului, cei care au decis să rămână nu par descurajați. Pentru cei care au rămas, viața continuă, deși devene din ce în ce mai grea, pe zi ce trece.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE