Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

SUA oferă Intel un ajutor de aproape 20 de miliarde de dolari. Zeci de mii de locuri de muncă, create pentru a sprijini dezvoltarea IA

Casa Albă a prezentat miercuri un pachet de subvenții în valoare de aproape 20 de miliarde de dolari, ceea ce ar permite companiei americane Intel să crească producția de semiconductori, componente esențiale în cursa pentru supremația dezvoltării inteligenței artificiale.

Aceasta este cea mai mare sumă pe care o alocă Administrația de la Washington, sub conducerea președintelui Joe Biden, pentru a contracara putere Chinei în această industria în plină dezvoltare, în ultimii ani.

Joe Biden a făcut acest anunț în timpul unei vizite efectuate în Arizona, pentru a evidenția măsurile adoptate în timpul președinției sale în statele ce ar putea avea un rol decisiv în alegerile prezidențiale americane din noiembrie.

Președintele american a amintit despre criza semiconductorilor din perioada pandemiei COVID-19, când fabricile au fost forțate să se închidă, ceea ce a dus la creșterea prețurilor pentru aceste componente. Din acest motiv, Biden este hotărât să investească în acest domeniu în Statele Unite.

"Departamentul de Comerţ a ajuns la un acord preliminar cu Intel pentru a oferi până la 8,5 miliarde de dolari în finanţare directă şi 11 miliarde de dolari în împrumuturi în temeiul 'CHIPS and Science Act'", a precizat Casa Albă într-un comunicat.

SUA vrea să nu mai depindă de producția de cipuri din Asia. ”Este o problemă de securitate economică”

Potrivit Agerpres, această lege, care datează din vara anului 2022, prevede 52,7 miliarde de dolari pentru repornirea producţiei de semiconductori în Statele Unite.

Prin acest pachet de măsuri va fi sprijinită ”construirea şi extinderea infrastructurii Intel în Arizona, Ohio, New Mexico şi Oregon”, a anunțat Casa Albă.

Aproape 30.000 de locuri de muncă directe şi "sprijinirea a zeci de mii de locuri de muncă indirecte" vor fi create datorită acestor investiții.

Secretarul american pentru Comerţ, Gina Raimondo, a anunțat că Intel va investi peste 100 de miliarde de dolari. Suma reprezintă una dintre cele mai mari investiţii făcute vreodată în industria semiconductorilor din ţară.

SUA își propune ca obiectiv să producă 20% din cipurile de ultimă generaţie din lume până în 2030.

"Depindem de un număr foarte mic de fabrici din Asia pentru toate microprocesoarele noastre cele mai sofisticate. Acest lucru este de neconceput şi inacceptabil. Este o problemă de securitate economică. Este o problemă de securitate naţională. Şi vom schimba asta", a spus Gina Raimondo, potrivit sursei citate.

Intel va accesa ajutoare și prin IRA

De asemenea, Casa Albă a precizat că Intel vrea să profite de un credit fiscal pentru investiţii de până la 25% din anumite cheltuieli. Acest lucru ar putea creşte semnificativ sprijinul financiar pe care compania ar putea să-l primească de la Guvernul american.

Acest ajutor fiscal provine dintr-un alt pachet legislativ promovat de administraţia Biden - Legea privind Reducerea Inflaţiei (IRA), adoptată tot în 2022.

"Cu sprijinul CHIPS Act, investiţia de 100 de miliarde de dolari a Intel se încadrează în promisiunea preşedintelui Biden de a construi viitorul industriei semiconductorilor aici, în Statele Unite", a spus Lael Brainard, adăugând că vor fi create 10.000 de locuri de muncă în producţie şi 20.000 în construcţii.

Nvidia, cea mai inovatoare companie din lume

Potrivit Euronews, Nvidia a fost desemnată recent de către Fast Company, un brand de afaceri, drept cea mai inovatoare companie din lume. "Într-o gamă largă de industrii, tehnologiile, platformele și parteneriatele companiei depun o mare parte din muncă dificilă pentru a pune inteligența artificială (AI) la lucru. Chiar și pentru titanii inteligenței artificiale, construirea pe baza a ceea ce a creat Nvidia - cu cât mai ambițios, cu atât mai bine - este adesea modul în care are loc progresul."

Nvidia, producătorul de procesoare grafice folosite în aplicaţii de inteligenţă artificială, a ajuns la o evaluare de 2,2 trilioane de dolari, arată datele Bank of America, citate de Business Insider.

De la începutul anului și până în prezent, acțiunile Nvidia au crescut cu 80% și cu 287% în ultimul an, deoarece cererea pentru plăcile sale grafice care permit inteligența artificială este în continuare foarte ridicată.

Arizona şi Ohio, două 'Swing States' - care au capacitatea să încline balanţa pentru democraţi sau pentru republicani de la un scrutin prezidenţial la altul -, sunt de aşteptat să beneficieze de cele mai multe locuri de muncă nou create.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE