Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

SUA nu consideră necesar să declare Rusia drept „stat terorist”. Explicația ambasadoarei americane la NATO

Statele Unite nu consideră necesar să declare în acest Rusia drept „stat terorist”. Ambasadoarea americană la NATO, Julianne Smith, a afirmat că o astfel de decizie ar putea fi una contraproductivă și ar putea împiedica trimiterea de asistență umanitară în Ucraina și exporturile de cereale ale statului ucrainean.

„Washingtonul consideră că acest lucru nu este necesar în acest moment”, a declarat, luni, la București, ambasadoarea americană la NATO, Julianne Smith, conform Agerpres.

Diplomata a reiterat punctul de vedere exprimat de președintele american Joe Biden și de alți oficiali ai administrației SUA.

„De fapt, (o astfel de decizie) ar putea fi contraproductivă, în sensul că ar putea încetini sau obstrucţiona capacitatea noastră de a trimite asistenţă umanitară în Ucraina sau exporturile de cereale din Ucraina", a declarat Julianne Smith, înaintea reuniunii miniştrilor de Externe din cadrul NATO care va avea loc marţi şi miercuri la Bucureşti.

Ambasadoarea americană la NATO: „Nu văd nicio mişcare, cu siguranță nu în SUA, în direcţia declarării Rusiei drept stat terorist”

"Din acest motiv, focusul SUA, în strânsă colaborare cu mulţi parteneri şi aliaţi din întreaga lume, este de a folosi sancţiuni şi de a identifica mijloace pentru a suplimenta sancţiunile, cu scopul de a spori presiunea asupra (preşedintelui rus Vladimir) Putin şi asupra regimului său, dar şi de a găsi mijloace pentru a aplica presiunea asupra economiei. De fapt, pentru a împiedica armata rusă (...) să construiască noi capabilităţi în contextul războiului (...) Aşadar, nu văd nicio mişcare, cu siguranţă nu în SUA, în direcţia" declarării Rusiei drept "stat terorist", a explicat ambasadoarea SUA.

Parlamentul European a declarat Rusia stat terorist

Săptămâna trecută, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie care califică Rusia drept „stat sponsor al terorismului” şi care „utilizează mijloace teroriste" în conflictul din Ucraina, după atacurile recente asupra infrastructurii energetice ucrainene, invitând cele 27 de ţări membre ale UE să adopte o poziţie similară.

De cealaltă parte, Ministerul rus de Externe a denunţat rezoluţia Parlamentului European, depsre care a menționat că „nu are nicio legătură” cu lupta împotriva terorismului.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a solicitat în repetate rânduri comunităţii internaţionale să declare drept „terorist” regimul preşedintelui rus Vladimir Putin.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE