Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

STUDIU: Românii preferă destinațiile din Europa pentru vacanța de vară. Câți dintre ei merg în concediu în țări exotice

Publicat de: Euronews

Aproape 80% dintre români își vor petrece vacanța de vară în destinații din Europa. Peste jumătate dintre aceștia sunt dispuși să cheltuiască cel mult 300 de euro pentru biletele de avion, arată un studiu realizat de un turoperatorul online Vola.ro, citat de Agerpres.

Datele Vola.ro publicate miercuri arată că 50% dintre respondenţi au ales deja destinaţia pentru vacanţa de vară, însă nu au cumpărat încă biletele de avion. Europa este în continuare principala destinație de vacanță în cazul a 78% dintre români.

Doar 9,1% vor opta pentru destinaţii non-europene, precum Dubai sau Israel. În schimb, 7,3% aleg destinaţiile interne, în vreme ce 5,6% se vor orienta către destinaţii exotice cum ar fi Zanzibar ori Mexic.

Câți bani cheltuie românii pentru biletele de avion când pleacă în concediu

Cât despre bugetul alocat pentru biletele de avion, majoritatea voturilor a mers către două opţiuni: 53% dintre cei chestionaţi au în plan să cheltuiască între 100 şi 300 de euro, în vreme ce 36% îşi doresc preţuri de sub 100 de euro.

De altfel, avionul rămâne mijlocul de transport preferat de 88,7% dintre români pentru călătoriile din această vară.

În ceea ce priveşte planurile de vacanţă, aproape două treimi dintre români (64,5%) spun că se gândesc să meargă în concediu în următoarele trei luni, 28,2% vor să călătorească în următoarele trei-șase luni, în timp ce 7% îşi doresc acest lucru în următoarele 6-9 luni.

De asemenea, 30,6% dintre respondenţi au afirmat că nu au nimic planificat încă, în vreme ce 17,2% susţin că întreaga lor vacanţă este deja achitată şi planificată.

City-break-urile, preferate de români în vacanța de vară

De asemenea, 55,9% îşi doresc mai multe city-break-uri pentru această vară, dar la polul opus, 40,9% din totalul celor intervievaţi au votat opţiunea unui concediu prelungit. Luna aleasă pentru vacanţă este preferată de către români (29,6% dintre respondenţi au ales această opţiune), iar iunie este intervalul mai puţin ales, cu 19,9% dintre opţiuni, în timp ce iulie şi august îşi împart aproape în mod egal restul procentelor.

Autorii studiului Vola.ro precizează că 60,2% dintre români preferă să îşi rezerve concediul cu mai mult de o lună înainte, în timp de 24,5% cu o lună înainte.

La capitolul modalitatea de organizare a vacanţei, peste jumătate (56,7%) dintre respondenţi fac rezervări prin intermediul site-urilor de booking, 30,1% rezervă direct pe site-urile furnizorilor de servicii (direct la compania aeriană sau la hotel), iar 13,2% aleg să recurgă la ajutorul unui consultant de călătorii sau la o agenţie de turism pentru un pachet complet de transport plus cazare.

Criteriile care stau la baza alegeri destinaţiei de vacanţă sunt următoarele: să găsească preţuri avantajoase la biletele de avion (44,6%), să fie o destinaţie în care nu au mai fost (38,4%), să ajungă repede, cu zbor direct (16,4%).

Întrebaţi cu cine vor merge în vacanţă, 53% dintre participanţi au menţionat partenerul/a, 48,9% vor călători cu familia, 28% merg cu prietenii, iar 10,8% au ales să călătorească singuri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE