Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

VIDEO | Strategia anti-secetă a prefectului de Dolj: Așteptăm să crească Dunărea

Seceta și temperaturile extreme au pârjolit culturile din Dolj. Acolo, potrivit datelor oficiale, în acest moment nu există apă pe canalele de irigații. Dunărea a scăzut în ultimele 24 de ore cu -7 cm, astfel încât stațiile de pompare nu mai pot prelua apă din fluviu.

Prefectul de Dolj, Dan Diaconu a vorbit la Euronews România despre situația fermierilor afectați de secetă. Acesta a recunoscut că, în acest moment, nu știe câți agricultori au fost afectați și că singura soluție pentru a salva o parte din culturi este aceea de a aștepta ca Dunărea să revină la normal.

„În acest moment, la Direcția pentru Agricultură Dolj a fost înregistrată doar o singură înștiințare din partea localității Dăbulnei, în care se precizează că sunt probleme cauzate de secetă pentru culturile de porumb și floarea soarelui. Din păcate, până la ora actuală, nu există soluții până la momentul în care Dunărea își va revenii la normal. Din păcate, în ultimele 72 de ore, nivelul Dunării a scăzut cu 7 centimetri, astfel încât stațiile de pompare nu mai pot prelua apa din Dunăre”, a explicat Dan Diaconu.

Vitalie Cojocari: „Spuneați că doar o solicitare a unor fermieri este depusă pentru despăgubri, dar bănuiesc că sunt mult mai multe culturi afectate. Înseamnă că doar un singur fermier a fost afectat?”

Dan Diaconu, prefect de Dolj: „Nu am spus așa ceva, am spus că doar o singură cerere a fost înregistrată, probleme cauzate de secetă pentru culturile de proumb și floarea soarelui. În urma acesteia, se va alcătui o comise alcătuită din reprezentanții Direcției pentru Agricultură, ai APIA Dolj, ai primăriei Dăbuleni care va merge pe teren pentru a face o evaluare.”

Vitalie Cojocari: „Și știți câți alți fermieri au avut de suferit până acum, în afară de această solicitare?”

Dan Diaconu, prefect de Dolj: „Păi nu avem de unde să știm în momentul de față dacă nu a fost făcută nicio înștiințare. Nu s-a raportat nimic până acum.”

Vitalie Cojocari: Și dacă nu s-a raportat dumneavoastră nu reușiți să aflați de pe teren?

Dan Diaconu, prefect de Dolj: „Noi pe teren am fost, ne-am deplasat la fața locului am văzut, dar momentan nu avem niciun fel de document.”

Autoritățile din Dolj, neputincioase în fața secetei

Vitalie Cojocari: „Despre situțaia aceasta din Dolj se știe de multă vreme. Întrebarea e simplă: de ce nu se plantează păduri. De ce nu se replantează fâșiile forestiere?

Dan Diaconu, prefect de Dolj: „Stimate domn, aceasta este o problemă la nivel mondial, nu este o problemă la nivelul județului Dolj. Ne confruntăm cu această problemă din cauza secetei, a temperaturilor foarte ridicate.”

Vitalie Cojocari: „Înțeleg că este o problemă globală, dar local ce ați putea să faceți?”

Dan Diaconu, prefect de Dolj: „Păi... momentan nu putem să facem nimic, în momentul de față. În momentul în care Dunărea o să revină la cotele normale o să încercăm să alimentăm canalele cu apă și să reîncepem irigarea.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE