Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Statistici îngrijorătoare: Românii sunt printre cei mai sedentari europeni

Românii sunt printre cei mai sedentari europeni, spun statisticile oficiale. Mulți decid să facă totuși mișcare, după ce au mâncat foarte mult de Sărbători. Câteva minute de exerciții în sală sau de alergat în aer liber sunt un mod sănătos de a arde calorii, însă acestea nu înlocuiesc un an de viață sedentară.

Antrenamentul merge mai bine pe muzică ritmată, după trei zile de pauză pentru clienții cluburilor de fitness. În tot acest timp, aportul de calorii adus de mesele îmbelșugate a fost mai mare decât necesarul.

Giani Militaru, client al unei săli de fitness: „După cele două zile de mâncat și de băut toate bunătățile, petrecute în familie, era și momentul unui exercițiu fizic.”

Giani Militaru vrea să fie în formă de Revelion, așa că urmează un program strict de pregătire fizică.

Giani Militaru, client al unei săli de fitness: „Pun accent foarte mult pe cardio. Trecem înapoi pe bandă și când nu mai putem plecăm acasă.”

Răzvan Rusu preferă să alerge în aer liber, în jurul stadionului Dan Păltinișanu din Timișoara. Se antrenează deja pentru Campionatul național care va avea loc la primăvară în Parcul Copiilor, din oraș. Va fi o competiție dură, unii vor alerga chiar și 300 de kilometri într-o singură zi. Nu a făcut pauză nici de Sărbători.

Răzvan Rusu, alergător: „Eu sunt un alergător obișnuit pe distanțe lungi și încerc să-mi mențin toate zilele astea. Aici am vreo 15.000 de km alergați, în jur, în ani de zile. Pentru astăzi mi-am propus 40, cred că vor ieși 40.”

Un procent de 62% dintre români nu fac vreodată sport

Claudiu Stan a ajuns să alerge zilnic, după ce în urmă cu câteva luni a trecut printr-o problemă gravă de sănătate.

Claudiu Stan, alergător: „Când am început să alerg aveam în jur de 90 kg, acum am ajuns în jur de 74.”

Acum îmbină mișcarea cu nutriția și nu s-a abătut de la regulă nici de Crăciun.

Claudiu Stan, alergător: „N-am mai făcut exces de data asta, am mâncat numai cât a trebuit, cât să nu pic din picioare. Am fost moderat.”

Ștefan Dancea demonstrează că sportul se poate face chiar și la 71 de ani.

Ștefan Dancea, alergător: „Am făcut trei ture de stadion, dar caut să mă retrag.”

Cu puțină mișcare începe, de altfel, oricine se află la început de drum. Atenție, însă, spun alergătorii cu experiență! Nimic nu se face dintr-o dată.

Răzvan Rusu, alergător: „Să fii cumpătat și să nu forțezi. Toți care vor să se apuce de un sport, de alergat, să nu încerce de la început să facă un maraton, se vor accidenta.

Claudiu Stan, alergător: „Ce le-aș recomanda, să-și verse aici frustrările și necazurile și nu în alcool și țigări și droguri.”

Totuși, cei care fac mișcare în România nu sunt numeroși. Datele celui mai recent Eurobarometru arată că românii sunt printre cei mai sedentari dintre europeni. Un procent de 62% dintre ei nu fac vreodată sport, iar îngrijorător este că românii nu au un obicei de a transforma mișcarea într-un mod de viață. Mai degrabă, revin în sala de sport fie la început de an, fie după vacanță.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE