Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Statele Unite doresc să continue colaborarea cu Arabia Saudită în pofida dezacordului asupra petrolului

Statele Unite vor să continue să colaboreze cu Arabia Saudită în pofida reducerilor surprinzătoare ale producţiei decise de unele ţări producătoare de petrol, inclusiv regatul saudit, a declarat luni un purtător de cuvânt al Casei Albe, informează AFP, citată de Agerpres.

"Nu suntem de acord cu totul, dar găsim modalităţi de a lucra împreună în problemele care ne privesc", a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate.

Mai multe ţări mari exportatoare de ţiţei, printre care Arabia Saudită, au convenit duminică să îşi reducă drastic producţia începând din luna mai.

Această scădere a producţiei "nu este oportună", a spus John Kirby, care a încercat, totuşi, să pună în perspectivă impactul aceste decizii."Nu este aceeaşi situaţie ca anul trecut", a spus el, argumentând că preţul petrolului a scăzut din toamna trecută."Ne concentrăm pe preţuri, nu pe numărul de barili", a mai spus el.

Decizia OPEC+ criticată de SUA

În octombrie anul trecut, o reducere a producţiei OPEC+ a atras critici mult mai dure din partea executivului american. Atunci, preşedintele Joe Biden ameninţase chiar cu "consecinţe" pentru relaţia îndelungată SUA - Arabia Saudită, bazată pe vânzările de arme americane şi de ţiţeiul saudit.

"Nu vom fi întotdeauna de acord cu tot ceea ce face sau spune Arabia Saudită, aşa cum nici ei nu vor fi întotdeauna de acord cu tot ceea ce facem sau spunem noi, dar asta nu schimbă faptul că este o relaţie strategică", a subliniat John Kirby.

 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE