Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Spovedanie publică pentru ministrul Florin Barbu, după ce l-a evocat pe Ceaușescu. PSD anunță măsuri

Declarațiile lui Florin Barbu, care l-a evocat pe dictatorul Nicolae Ceaușescu, a stârnit multe discuții pe scena politică. Ministrul Agriculturii ar urma să suporte consecințele, după cum anunță reprezentanții partidului său, PSD.

Gabriel Zetea a anunțat că ar urma ca partidul să ia măsuri, însă lasă de înțeles că aceste măsuri nu par să fie o pedepsă efectivă, ci mai mult un fel de dojană, dacă facem o paralelă cu cazul IPS Teodosie.

Ce măsuri vor fi luate de PSD în cazul lui Florin Barbu, după declarațiile referitoare la Ceaușescu

Gabriel Zetea, vicepreședinte PSD: "Adevărul istoric spune că a fost un dictator comunist odios al României. Nici măcar nu pot să spun că declarația lui este greșită, ci este total neinspirată. Evident că domnul Barbu, ca fiecare român, știe care a fost viața românilor în timpul comunismului. Așa cum facem condamnarea Holocaustului, cum condamnăm partidele fasciste, cele care au generat genociduri, pierderi de vieți omenești - și asta a făcut Partidul Comunist în România - sunt atât de multe dovezi istorice în ceea ce privește pierderea de vieți omenești generată de un regim politic odios, încât nici măcar în glumă nu poți să faci o astfel de declarație.

E o greșeală. O să discutăm ce poți să faci într-un astfel de caz în care există o declarație greșită. Evident că trebuie să fie un gest public pe care domnul ministru va trebui să-l facă, prin care nu să-l retracteze, dar să încerce să conștientizeze până la urmă restul oamenilor care ar putea să facă astfel de declarații că așa ceva este absolut inacceptabil.

Au mai fost astfel de situații, am mai avut miniștri ai PSD care au făcut declarații nepotrivite în ceea ce privește Holocaustul, cred că chiar domnul Șova, dacă îmi aduc aminte, în timpul guvernării Ponta. Nu ca și pedeapsă, dar până la urmă, ca și gest, a vizitat Auschwitz-ul, cred, și a transmis public niște mesaje de conștientizare a trecutului, a greșelilor istorice.

Domnul ministru Barbu nu este istoric, nu este un om care poate să fie catalogat într-un fel sau altul în urma unei declarații. El răspunde vizavi de agricultură. Eu, personal, l-am văzut pe domnul Barbu, în timpul grevei agricultorilor, aici, în județul Maramureș, discutând față în față cu 300 de agricultori, veniți ad-hoc. Și a avut răbdare să stea câteva ore în fața lor și să le răspundă tuturor întrebărilor și s-a descurcat admirabil. Pentru asta, el poate să fie judecat, dar pentru celelate lucruri, mai puțin. Astea sunt lucruri personale pe care trebuie să le rezolvăm, dar fiind persoană publică, va trebui să arătăm public rezolvarea acestei situații."

Unii membri din Coaliție cer demiterea minstrului Florin Barbu

Declarațiile lui Florin Barbu, făcute în exclusivitate la Euronews, au făcut valuri în coaliția de guvernare, iar deputatul PNL, Gigel Știrbu, îi cere demisia ministrului și chiar ieșirea din politică.

Mai multe formațiuni politice au luat atitudine și cer măsuri.

Ionuț Stroe, purtător de cuvânt PNL: "E prima oară când aud de această situație. Mă voi documenta. Din punctul meu de vedere, dacă greșeala a fost făcută, poate fi reparată în mod public cu scuze sau cu clarificarea exprimării sau contextului în care a făcut aceste afirmații.

Este dureros ca, la 34 de ani de la o revoluție în care mulți români au plătit cu viața libertățile pe care le avem acum, să existe referiri la odiosul personaj, e o perioadă de tristă amintire, practic cea mai neagră pagină din istoria României, care cuprinde cei 50 de ani de comunism, iar epoca Ceaușescu a fost ultimul și cel mai sumbru episod al istoriei recente a acestei țări."

Declarația controversată a lui Florin Barbu

Într-un interviu pentru Euronews România, ministrul Agriculturii a fost întrebat de ce a fost nevoie să fie declarată pășune zona de stuf din Deltă, o zonă mlăștinoasă, care nu ar avea nicio legătură cu termenul de pajiște.

Ministrul Florin Barbu (43 de ani) a fost acuzat de către Opoziție că a contribuit la creșterea unei afaceri a fiului lui Paul Stănescu, iar două firme care ar avea legături cu liderul PSD Olt au cerut subvenții pentru recoltarea stufului.

Florin Barbu, ministrul Agriculturii: "Nu vreau sa exagerez, președintele nostru, domnul Nicolae Ceaușescu, nu spunea degeaba că stuful e aurul verde al României."

Vitalie Cojocari: "E curios că ați adus un argument al lui Nicolae Ceaușescu."

Florin Barbu, ministrul Agriculturii: "Da, domnul...președintele nostru a spus foarte clar, e aurul verde al României. Nu cred că a spus acest lucru dacă nu era adevărat. Și eu consider că e adevărat și sunt de acord cu el."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE