Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sorin Cîmpeanu: „Trebuie să avem 10.00 de consilieri școlari până în 2027”

România trebuie să aibă în 2027 în unităţile de învăţământ 10.000 de consilieri şcolari faţă de puţin peste 3.000 câţi sunt în prezent. Anunțul a fost făcut, joi, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

"În anul 2027, trebuie să avem 10.000 de consilieri şcolari în şcolile din România. În prezent, sunt puţin peste 3.000 de consilieri şcolari în toată România (3.138). Sunt situaţii în care un singur consilier şcolar trebuie să asigure servicii de consiliere pentru 2.400 de elevi. Acest lucru este în mod evident imposibil, într-o perioadă în care este nevoie mai mult decât oricând de consiliere şcolară", a declarat guvernantul, potrivit Agerpres.

Acesta a participat la Colegiul Naţional "Mihai Viteazul" din Bucureşti la o dezbatere privind rolul consilierului şcolar, conform proiectului legii învăţământului preuniversitar, alături de alţi reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei şi de consilieri şcolari, profesori logopezi şi mediatori şcolari, precum şi de reprezentanţi ai Centrelor Judeţene de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE).

Cîmpeanu a explicat că în cadrul fiecărei Direcţii judeţene de învăţământ preuniversitar (DJIP) vor exista structuri care vor prelua integral atât atribuţiile de coordonare, cât şi personalul de conducere/coordonare de la nivelul judeţean al Centrelor judeţene şi al municipiului Bucureşti de resurse şi asistenţă educaţională.

"Absolut toţi consilierii şcolari, fără excepţie, îşi vor păstra statutul de cadru didactic prevăzut şi în actuala Lege a educaţiei naţionale, beneficiind de toate avantajele care decurg din acest statut, inclusiv creşteri salariale, însă fără a mai exista obligaţia activităţii de predare. În interesul elevilor care au nevoie deopotrivă de servicii de asistenţă psihopedagogică şi de servicii de orientare şcolară, pentru consilierii care nu deţin ambele competenţe, dobândirea uneia dintre cele două sau a oricărei alte competenţe (necesare din perspectiva elevului sau consilierului şcolar) se va asigura prin bugetul unităţii de învăţământ, consilierii şcolari beneficiind de toate drepturile aferente calităţii de angajat al unităţii de învăţământ", a menţionat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE