Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sorin Cîmpeanu avertizează că mai puțin de 20% dintre școli au autorizație ISU. ”Problemele sunt cronice”

Ministrul Educației a avertizat că aproximativ 5.000 de școli din România au autorizație de securitate la incendiu, adică mai puțin de 20% din numărul total de unități de învățământ care au nevoie de aceste dotări.

Cu trei zile înainte de începerea școlii, Sorin Cîmpeanu a afirmat că lipsa autorizațiilor de securitate la incendiu reprezintă „probleme cronice care trenează de foarte mult timp în sistemul de educație”.

”Sunt probleme care au fost amplificate de criza sanitară. În 17.872 de școli din România, cu sau fără personalitate juridică, avem 24.915 de clădiri. Două treimi dintre aceste clădiri, conform legislației, nu necesită autorizație de securitate la incendiu.

O treime, însă, necesită. Din această treime, doar 4.658 de școli au autorizație de securitate la incendiu, asta înseamnă 18,7%, mai puțin de 20%”, a afirmat ministrul Educației.

De altfel, Colegiul Național ”Samuel von Brukenthal” din Sibiu, unde a predat și Klaus Iohannis, este fără autorizație ISU, arată un raport al Inspectoratului Şcolar Judeţean prezentat marţi, la Colegiul Prefectural, notează Agerpres.

Sorin Cîmpeanu: 3568 de clădiri școlare nu au autorizație ISU

Mai mult, peste 3.500 de unități de învățământ nu au autorizație ISU.

”Avem un număr de 3568 de clădiri școlare care necesită autorizație de securitate la incendiu. Acestea nu au. Doar 862 din ele au inițiat procesul. Celelalte nici nu au inițiat procesul. Acest lucru se face de către Primării, de autoritățile locale.

Uităm de multe ori că infrastructura școlară, clădirile școlare, sunt în administrarea autorităților locale. Ministerul Educației nu are autoritate asupra primăriilor.

În parteneriat cu Ministerul Dezvoltării, Ministerul de Interne, doar în acest parteneriat între autoritățile centrale și locale vor putea fi rezolvate problemele de infrastructură”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.

De asemenea, ministrul Educației a subliniat că ”Au existat și situații, nu puține, în care autoritățile locale au avut bani de la buget an de an și au returnat acești bani la buget fără a-i putea folosi”. Sorin Cîmpeanu a apus că nu există fonduri suficiente pentru școli, însă prin programul ”România educată” implică o dublare a investițiilor în educație.

„Fondurile nu au fost suficiente până acum, tocmai de aceea pachetul legislativ România educată presupune practic o dublare a investițiilor în educație de la 7,68% din bugetul general consolidat până la 15%. Înseamnă un plus de 37 de miliarde de lei, într-o primă fază, raportat de bugetul Ministerului Educației care este de 30 de miliarde de lei”, a concluzionat Cîmpeanu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE