Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sorin Cîmpeanu vrea ca salariul unui profesor debutant să fie cel puțin 4.000 de lei. ”Profesori buni fără motivație salarială nu vom putea avea”

Ministerul Educației susține că este nevoie ca profesorii debutanți să fie plătiți ”cel puțin un salariu mediu”, adică 4.000 de lei, în caz contrar toate schimbările din sistemul de învățământ ”sunt degeaba”.

Sorin Cîmpeanu a afirmat că este nevoie de creșteri de salarii deoarece ”altfel, nu vom avea profesori bine pregătiți”.

”Profesorii debutanți ar trebui să aibă cel puțin un salariu mediu. Iar salariul mediu în valoarea lui netă, la momentul la care vorbim, este de 4.000 de lei.

Dacă nu vom înțelege că este nevoie de alocare de resurse astfel încât să nu mai existe niciun cadru didactic în România care să aibă un salariu mai mic decât salariu mediu pe economie, aș vrea să vă spun că toate schimbările de proces, de arhitectură de sistem sunt degeaba.

Profesorul va rămâne cel cu rol determinant într-o școală în care învățământul este centrat pe elev. Profesori buni fără motivație salarială nu vom putea avea. Aceste legi sunt foarte bune, dar dacă nu vor avea resursele financiare necesare vor sfârși la fel ca legea nr 1 care a fost foarte bună și nu a reușit să genereze efecte”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educației a menționat că majorările de salarii trebuie aplicate în întreg sistemul și sunt prevăzute a intra în vigoare în septembrie 2023, ”începând cu profesorii debutanți și profesorii stagiari care sunt cei care vor avea reducere de normă de la 18 ore la 12 ore”.

”Chiar și așa, norma fiind redusă pentru profesorul stagiar, va trebui să aibă asigurat salariul mediu pe economie. Altfel, nu vom avea profesori bine pregătiți dintre absolvenții universităților românești”, a spus Cîmpeanu.

Întrebat despre câți bani ar fi nevoie pentru a susține aceste majorări, ministrul Educației a explicat că ”impactul bugetar este eșalonat pe o perioadă de patru ani, până în 2026”.

”La vârf, 15% din bugetul general consolidat va trebui să avem un buget echivalent la momentul actual cu 6% din PIB în anul 2027.

Măsurile sunt de trei categorii; care au impact bugetar încă de la 1 ianuarie 2023 - transportul elevilor, măsuri care să asigure gratuitatea transportului elevilor.

Sunt măsuri care au impact bugetar în septembrie 2023. Este vorba despre creșterea de 10 ori față de anul 2020 a bugetului de burse al elevilor.

E vorba despre creșterile salariale din septembrie 2023 care au un impact bugetar de 7,5 miliarde de lei. Toate aceste lucruri sunt susținute. Dacă vom regăsi aceste majorări în bugetul pentru 2023, înseamnă că avem o șansă pentru educație”, a afirmat Cîmpeanu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE