Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Soprana Angela Gheorghiu, declarație neașteptată: „Nu datorez nimic României, nu am fost susținută niciodată aici”

Angela Gheorghiu vine cu o declarație controversată, după ce în ultima perioadă a fost în centrul unor dispute după ce a atacat mai mulți colegi de breaslă din România.

Soprana a declarat că nu datorează nimic României, având în vedere că aceasta ”nu a fost susținută niciodată de acest stat”.

Artista a adăugat că în32 de ani de carieră nu a avut niciun spectacol de operă în România, nu a încheiat niciodată un contract cu Opera Română şi a avut doar 4-5 concerte cu onorarii şi câteva spectacole caritabile.

Nu datorez nimic României, nu am fost susținută de acest stat sau de instituțiile lui niciodată în cariera mea, dimpotrivă eu am susținut muzicieni și colegi români, invitându-i în concertele și spectacolele mele, pe onorarii importante, în toată cariera mea”, spune Angela Gheorghiu.

Aceasta a venit cu explicații pentru criticiile pe care i le-a adus dirijorului Cristian Măcelaru, directorul artistic al Orchestrei Naționale a Franței. Soprana l-a acuzat că acesta nu a dorit să o distribuie în spectacolul de Ziua Națională a Franței. Angela Gheorghiu l-a catalogat atunci pe acesta „laș” și „trădător” și a venit cu critici cu privire la alegerea lui de a interpreta George Enescu de Ziua Națională a Franței, spunând că Ensecu este supraevaluat, în opinia sa.

Din păcate eşti un laş şi un trădător, ştii bine ce vreau să spun...un alt român, nu mă surprinzi deloc. Muzică populară la Paris, OMG! Cultura ta muzicală aici s-a oprit?! Păcat! Avem mari compozitori români, nu uita asta niciodată, pe care publicul internaţional nu îi cunoaşte, şi eu i-am cântat şi interpretat pe foarte mulţi pe toată planeta, dar tu nu ai studiat în România şi, atenţie, ai mari lacune pe acest subiect”, a susținut la acel moment Angela Gheorgiu.

Răspunsul sopranei după criticile aduse la Ziua Franței

„Reacția mea vis-à-vis de dirijorul Cristian Macelaru vine după ce am fost dusă cu vorba sau, mai pe românește, mințită de acesta - al doilea român care s-a comportat în acest mod inexplicabil și incalificabil în ultimele 12 luni. Am fost invitată încă de anul trecut, în octombrie 2021, de catre Didier de Cottignies (prietenul meu de o viață, pe care l-am cunoscut de pe vremea când am semnat contractul cu Decca, la începutul carierei mele), să particip la concertul anual de 14 iulie de la Paris, de Ziua Națională a Franței. Didier este cel care l-a numit în funcția de Director Artistic al Orchestrei Naționale a Franței pe Cristian Măcelaru, iar invitarea mea la concert a survenit după ce Didier a vorbit cu Cristian Măcelaru.

Contractele mele se fac din timp, prin agenția de management, eu nu mă ocup de detaliile contractuale direct cu promoterul și nici nu aș putea pentru că nu am timp și am o echipă care știe exact ce are de făcut. Totuși, Cristian Măcelaru fiind român, am zis că pot discuta direct cu el despre repertoriu, mi s-a părut un gest colegial normal vis-à-vis de un conațional de-al meu, pe care l-am cunoscut așteptând în fața cabinelor mele, la final de spectacol, în principal în America. Așa am avut câteva convorbiri telefonice și schimburi de mesaje, în perioada noiembrie 2021 - aprilie 2022… Apoi, cum spuneam, inexplicabil, Cristian Măcelaru a dispărut! Ba mai mult decât atât, de la agenția mea am aflat, cu greu, printr-o secretară a Orchestrei, că nu voi mai lua parte la acest concert. Fără niciun motiv. De la o secretară...”, a adăugat soprana.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE