Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Șoferii cu permis categoria B nu vor putea conduce motociclete, deocamdată. Președintele trimite legea la reexaminare

Klaus Iohannis trimite la reexaminare ordonanța care le-ar permite șoferilor să conducă motociclete cu transmisie automată și capacitate cilindrică de maxim 125 centimetri cubi. Șeful statului susține că proiectul încalcă o serie de norme de tehnică legislativă și nu ar îmbunătăți siguranța pe drumuri.

În cerere, președintele evidențiază că este neclar cum se va face dovada absolvirii celor 10 ore de pregătire practică. Totodată este incert dacă această dovadă trebuie deținută fizic și prezentată în cazul unui control.

Textul legislativ votat în Parlament la mijlocul lunii trecute permitea posesorilor permiselor de conducere categoria B, cu vârsta de peste 24 de ani și cu experiență la volan de cel puțin trei ani, să conducă motociclete de 125 centrimetri cubi și cu cutie automată.

Ce prevedea proiectul de lege, în formă votată de Parlament

Deputații au votat în luna iunie proiectul de lege care permite conducerea motocicletelor cu o capacitate cilindrică de până la 125 de cm cubi șoferilor care dețin un permis categoria B, respectiv aceștia nu mai sunt obligați să aibă un carnet de tip A.

"Permisele de conducere eliberate pentru categoria B sunt valabile şi pentru motocicletele cu transmisie automată cu cilindree maximă de 125 cm3, cu puterea maximă de 11 kW şi cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg, categoria A1.

Deţinătorii permiselor trebuie să aibă:

  • vârsta minimă de 24 de ani împliniţi,
  • permisul pentru categoria B obţinut de minimum trei ani,
  • să facă dovada absolvirii a 10 ore de pregătire practică în cadrul unei unităţi autorizate de pregătire a conducătorilor de autovehicule", se arată în iniţiativa legislativă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE