Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Slovenia devine prima țară din Europa de Est care legalizează căsătoriile și adopțiile între persoane de același sex

Parlamentul sloven a adoptat marți un amendament care permite cuplurilor de același sex să se căsătorească și să adopte, după ce o hotărâre a Curții Constituționale a făcut din Slovenia prima țară din Europa de Est care face acest lucru. Amendamentul privind dreptul familiei a fost adoptat de 48 de deputați, cu 29 împotrivă și o abținere.

Slovenia, care a apărut în urma destrămării Iugoslaviei, este prima țară fostă comunistă care aprobă această reformă în Europa, în condițiile în care majoritatea vecinilor săi nu permit uniunile civile sau căsătoriile între persoane de același sex.

Opoziția a criticat decizia instanței

Guvernul Estoniei s-a apropiat cel mai mult în 2016, acceptând să recunoască uniunile între persoane de același sex create în alte țări. Croația, Republica Cehă, Ungaria și Muntenegru au legi care stabilesc parteneriate civile între persoane de același sex - iar în Ungaria, chiar și vorbitul despre homosexualitate în fața minorilor se pedepsește cu amendă din vara anului 2021. 

În iulie, cea mai înaltă instanță din Slovenia a decis că legea care definește căsătoria ca fiind doar între un bărbat și o femeie discriminează cuplurile de homosexuali și lesbiene. Ea a suspendat articolele contestate cu efect imediat și a ordonat parlamentului să modifice textul în termen de șase luni.

„Prin aceste modificări, recunoaștem drepturile cuplurilor de același sex pe care acestea ar fi trebuit să le aibă de mult timp”, a declarat secretarul de stat Simon Maljevac în fața deputaților la prezentarea amendamentului. 

Principalul partid de opoziție, Partidul Democrat Sloven, a criticat decizia instanței și a organizat mai multe mitinguri împotriva noii legi.

„Cel mai bun tată nu va înlocui niciodată o mamă și viceversa”, a declarat președintele grupului parlamentar al SDS, Alenka Jeraj, în deschiderea dezbaterii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE