Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mii de persoane au protestat la Belgrad față de comunitatea LGBTQ+

Protest masiv la Belgrad fața de comunitatea LGBTQ+. Mii de activiști religioși au mărșăluit prin capitala Serbiei. Ei au cerut autorităților să interzică marșul Gay Pride planificat la finalul acestei săptămâni. De asemenea, protestatarii au scandat mesaje de susținere a Rusiei.

Procesiunea convocată de Biserica Ortodoxă Sârbă conservatoare și condusă de clerul acesteia a inclus sloganuri anti-occidentale, precum și bannere cu chipul președintelui rus Vladimir Putin.

„Pe lângă solicitarea necondiționată de a interzice EuroPride, cerem interzicerea tuturor formelor de propagandă, a ideologiei homosexuale și transgender pentru copiii minori,” a declarat Ranko Gojkovic, unul dintre organizatori al protestului.

Oficialii UE se vor alătura evenimentelor

După marș, patriarhul sârb a ținut un moment de rugăciuni la catedrala Sfântul Sava din Belgrad.

„Nu dorim ca nimeni, din orice parte a lumii ar veni, să ne împingă valorile, propria viziune asupra lumii, stilul de viață,” a explicat Patriarhul Porfirije, Biserica Ortodoxă. 

În trecut, guvernele sârbe au interzis paradele Pride. Dar totuși susținătorii drepturilor din Serbia i-au îndemnat sârbi să se alăture Gay Pride, ca parte a luptei pentru democrație. De asemenea, mai mulți oficiali ai Uniunii Europene au declarat că se vor alătura evenimentelor LGBTQ.

Membrii Asociației Organizatorilor European Pride au ales capitala Serbiei în urmă cu trei ani pentru a găzdui evenimentul anual, sperând că acesta va reprezenta un progres major pentru o țară slavă, care este în mod tradițional conservatoare și se află sub puternica influență a Bisericii Ortodoxe.

Organizatorii EuroPride, care include o săptămână de evenimente și un marș la Belgrad pe 17 septembrie, au spus că vor ignora interdicția poliției și vor organiza totuși festivitățile.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE