Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sistemul național de transport gaz, suprasolicitat. Măsurile aplicate de autorități din cauza temperaturilor ridicate

Sistemul Național de Transport Gaze este în prealertă! Din cauza temperaturilor neobișnuite pentru luna ianuarie, cererea de gaze a fost mică. 81 de milioane de metri cubi de gaze circulau prin conductele sistemului național sâmbătă dimineață. Încă 2 milioane în plus și s-ar ajunge la stare de alertă, când integritatea conductelor este pusă la încercare.

Ion Sterian, directorul Transgaz, a vorbit, în direct la Euronews România, despre măsurile aplicate pentru a se evita o stare de alertă.

„Din cauza temperaturilor ridicate cu mult față de anii trecuți la această dată din ianuarie, consumul de gaze al României a scăzut cu peste 15 milioane de metri cubi, față de aceeași dată din iernile trecute.

Măsuri s-au luat imediat. S-a luat legătura cu furnizorii de gaze să reducă nominalizarea la extracția de gaze din înmagazinare”, a precizat Ion Sterian.

Consumul de gaze a scăzut odată cu creșterea temperaturilor

„În fiecare seară până la ora 19, fiecare furnizor de gaze, în funcție de clienții și de contractele pe care le au, nominalizează consumul de gaze pentru ziua următoare. Faptul că temperaturile au crescut, consumatorii nu au mai consumat gazele respective care au fost nominalizate.

Gazele nominalizate de furnizori sunt din producția internă și din gazele înmagazinate. Producția internă nu putem să oprim sondele, decât să reducă extrasul din înmagazinare.

Am luat legătura cu furnizorii. (...) Acum (spre seară) vin orele de vârf, pentru că a venit seara, crește consumul și sistemul nu e în pericol. Sunt luate toate măsurile tehnice și operaționalizate”, a explicat directorul Transgaz.

Stare de prealertă în sistemul național de transport gaze

„Starea de prealertă este o clasificare pe conduri de culori a presiunii din conductele de transport gaze. Avem, conform legislației în vigoare, măsuri pe care le luăm.

În primul rând, reducerea extracției din înmagazinare. Dacă în continuare livepack-ul nu scade, începem să închidem câmpuri de sonde din producția internă”, a mai precizat Ion Sterian.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE