Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Simona Halep, încă o amânare în judecarea cazului de dopaj. ”Este teribil de dezamăgitor”

Pe 29 august 2022, Halep era învinsă în primul tur la US Open de Daria Snigur din Ucraina. Ulterior, în luna octombrie, fostul lider mondial afla că a picat testul antidoping efectuat chiar în timpul turneului de la New York.

31/08/2023 , 21:35

Halep spera să primească săptămâna acesta verdictul: ”Tot ce vreau e să fiu judecată”

Simona Halep a aflat că judecarea cazului în care este acuzată că s-ar fi dopat a fost amânată încă o dată.

”Astăzi am aflat că decizia în cazul meu, care era așteptată a fi pronunțată săptămâna aceasta, va fi amânată în continuare. Este incredibil de dezamăgitor, în condițiile în care am spus permanent că tot ce vreau e să fiu judecată.

Este greu să explic ce impact emoțional au avut și au în continuare toate aceste amânări asupra mea”, a scris Simona Halep, pe pagina ei de Instagram.

Audiată la finalul lunii iunie a acestui an de către Sports Resolutions, un tribunal independent cu sediul la Londra, sportiva din Constanța așteaptă încă un verdict, după acuzațiile de dopaj.

Simona Halep a ieșit recent din top 1.000 WTA, iar după US Open, aflat acum în desfășurare, va ieși complet din ierarhia mondială.

Halep este suspendată provizoriu de nouă luni și acuză, atât ea cât și stafful ei, că îi este influențată mult cariera, având în vedere că ea nu-și mai poate desfășura activitatea din care câștiga bani.

Simona Halep: ”Așteptarea a fost un calvar”

Într-un interviu pentru Eurosport, Simona Halep a spus că apărarea sa, la audieri, a fost ”foarte bună”. Sportiva a mărturisit că se aștepta să primească decizia mai repede, însă avocatul său a informat-o că până la finalul lunii august nu va avea nicio decizie.

”Este aproape imposibil să stai să aștepți atât de mult pentru o decizie, dar așa cum am spus nu am ce să fac prea multe și va trebui să aștept”, a declarat Halep.

Despre faptul că a așteptat o perioadă lungă până a fost audiată în cazul de dopaz, sportiva a spus că ”Aşteptarea a fost un calvar”.

”A fost o perioadă în care am avut foarte multe speranţe de la o amânare la alta. M-am antrenat intens, mi-am dorit să fiu pe teren, am început să privesc tenisul altfel şi am apreciat fiecare zi petrecută la antrenament. Dar, de fiecare dată când se amâna audierea, parcă primeam o lovitură puternică şi mă descurajam din nou. Au fost foarte multe suişuri şi coborâşuri, dar pot să spun că am gestionat destul de bine şi nu mi-am pierdut plăcerea de a juca tenis”, a spus Halep pentru Eurosport.

Cronologia cazului de dopaj al Simonei Halep

29 august 2022 - Simona Halep este eliminată surprinzător de Daria Snigur la US Open 2022.

15 septembrie 2022 - Sportiva anunță că nu va mai juca în restul sezonului, fiind în recuperare.

7 octombrie 2022 - Simona Halep este informată că a fost depistată pozitiv cu Roxadustat, după meciul cu Daria Snigur.

21 octombrie 2022 - Jucătoarea de tenis anunță că este suspendată provizoriu.

19 mai 2023 - Halep, acuzată de ITIA de a doua încălcare a regulamentului antidoping; nereguli în pașaportul biologic al sportivei.

28-29 iunie 2023 - Simona Halep este audiată de tribunalul independent Sports Resolutions, de la Londra.

Ce este Roxadustat

Roxadustat, substanța depistată în organismul Simonei Halep, se regăsește într-un medicament folosit în cazul adulților pentru a trata simptomele anemiei cauzate de insuficiența renală cronică. Se comercializează sub denumirea Evrenzo și a fost autorizat abia în iulie 2021 de Agenția Europeană a Medicamentului.

Potrivit EMA, substanța activă Roxadustat este recomandată în cazul pacienților cu boală renală cronică, care nu pot produce suficientă eritropoietina, un hormon necesar pentru a stimula producția de celule roșii în sânge.

Roxadustat acționează asupra unei enzime numite factor hipoxie-inductibil prolyl hidroxil (HIF-PH). Acest lucru generează un răspuns natural care apare în mod normal atunci când nivelurile de oxigen sunt scăzute, inclusiv producția de eritropoietină și hemoglobină, ceea ce reduce simptomele de anemie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE