Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Simbolul marilor proteste. Piața Victoriei a fost gazda mitingurilor de amploare

Protestul din 10 august a avut loc în fața Guvernului, în Piața Victoriei. Piața este una dintre cele mai largi zone deschise din Capitală și are o istorie îndelungată. În perioada post decembristă, a fost locul a numeroase acțiuni publice de mari dimensiuni și a devenit un loc-simbol al protestelor și al mitingurilor de amploare.

Aflată inițial undeva la marginea orașului, Piața a fost pentru prima dată pavată cu piatră cubică în 1864. Clădirea emblematică denumită acum Palatul Victoria a fost construită în 1945, când a devenit sediul ministerului de externe, iar din 1990 este sediul Guvernului. Indiferent de regimurile politice care s-au schimbat, numele Pieței Victoriei nu a fost niciodată schimbat, din 1945 încoace.

De-a lungul anilor, aici au avut loc cele mai importante și mai de anvergură manifestații publice.

„Cel mai mare dintre protestele din Piața Victoriei a avut loc pe 5 februarie 2017, când zeci de mii de oameni s-au adunat pentru a protesta împotriva Ordonanței de Urgență 13, care se referea la abuzul în serviciu și care a fost adoptată de Guvern pe 31 ianuarie 2017, după ora 21, de unde a plecat și celebrul slogan al protestatarilor, <<Noaptea ca hoții>>”, spune jurnalistul Euronews Andrei Nourescu.

Manifestanții au realizat o coregrafie vizuală spectaculoasă, aprinzându-și luminile de la telefoanele mobile, imaginile făcând înconjurul lumii și fiind preluate de marile agenții internaționale.

Tot atunci, un grup de tineri au realizat proiecții de tip video mapping pe clădirile din Piața Victoriei, pe care au afișat mesaje precum „DNA să vină să vă ia” sau „Nu vă fie frică, Ordonanța pică”.

Un an și jumătate mai târziu, Piața Victoriei a găzduit un alt protest de proporții. Anunțat ca „mitingul Diasporei”, protestul din 10 august 2018 a fost reprimat dur de forțele de ordine de la acea vreme.

Piața Victoriei a mai găzduit în vara lui 2018 și un miting de amploare al PSD, cu zeci de mii de participanți îmbrăcați în alb, dar și mitinguri ale marilor sindicate, și chiar și cel prilejuit de lansarea candidaturii la prezidențiale a lui Klaus Iohannis, în 2014.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE