Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Siegfried Mureșan: Austria uită să spună că fix cu 5 minute înainte votase pentru aderarea Croației la Schengen

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan susține că, deși Austria invocă disfuncționalitatea spațiului Schengen, ministrul de Interne austriac a votat aderarea Croației la Schengen, cu fix 5 minute înainte de respingerea aderării Bulgariei și României.

"Austria declară că a votat împotriva aderării României și extinderii spațiului Schengen fiindcă spațiul Schengen nu este funcțional. Austria uită să spună că fix cu 5 minute înainte votase pentru aderarea Croației la spațiul Schengen, deci pentru extinderea spațiului Schengen.

Toate argumentele auzite de la Austria în această perioadă au fost false. Vom arăta acest lucru foarte clar în următoarele zile în Parlamentul European, în spațiul public și cu orice ocazie", a scris eurodeputatul într-o postare pe Facebook.

Argumentele Austriei, demontate

Cu o zi înainte de Consiliul JAI, Cancelarul Austriei Karl Nehammer și-a întărit opoziția în ceea ce privește extinderea spațiului Schengen pentru România și Bulgaria. La o conferința de presă ulterioară întrunirii Popularilor Europeni, oficialul austriac a explicat că se opune extinderii, deoarece migrația ilegală este o problemă care trebuie rezolvată.

"Sunt mai multe chestiuni politice pe care trebuie să le discutăm. Migrația este principala problemă și lucrăm din greu pentru a ne proteja granițele externe. Nu cred că am fost înțeleși corespunzător la Bruxelles (noi, austriecii – n.red.) și Austria s-a confruntat cu peste 100.000 de imigranți, dintre care 75.000 nu au fost luați în evidență. Ne confruntăm cu oameni care ne trec granițele, nimeni nu știe dacă sunt înarmați, dacă sunt traficanți de droguri sau de persoane. Așa că, aceasta este o provocare la adresa securității noastre. De aceea, Austria se poziționează astfel în ceea ce privește spațiul Schengen", a declarat Karl Nehammer, cancelarul Austriei.

Oficialii austrieci au invocat în repetate rânduri că România contribuie la creșterea fluxului migraționist, ca justificare a opoziției față de aderarea la Schengen, deși, concret, datele agențiilor și experților europeni contraziceau poziția Vienei.

Potrivit părții române, atitudinea Austriei este inacceptabilă, incorectă și injustă, având în vedere că toate datele furnizate oficial de Agenția Frontex a UE indică cu claritate faptul că România nu este pe ruta migratorie a Balcanilor de Vest, nu se confruntă cu o presiune migraționistă și nu este o sursă de mișcări secundare migraționiste.

Din contră, statul român contribuie constant la gestionarea riscului de migraţie ilegală, iar modul exemplar în care a gestionat fluxul de refugiați ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei reprezintă cu atât mai mult o dovadă în acest sens, apreciată de toți partenerii europeni și euroatlantici, a mai indicat MAE.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE